ZAKRĘCONE CHURROS – bezglutenowe!

Jak pewnie wiecie Churros to takie hiszpańskie smakołyki z ciasta ptysiowego w formie długiego prętu.

Można je spotykać na każdym roku w hiszpańskich barach, knajpkach, cukierniach i restauracjach.

Ja dziś mam dla Was przepis na moją wersję Churros – zakręconą i bezglutenową – równie pyszną jak ta oryginalna!

Idealne do przegryzania nie tylko w Tłusty Czwartek.

Świetnie sprawdzą się jako słodka , imprezowa przekąska!

Łatwe i szybkie do zrobienia!

Koniecznie wypróbujcie!

 churros , hiszpanskie slodkosci , kuchnia hiszpanska , przekaski na impreze , ostra na slodko , blog (1)xx

SKŁADNIKI:

( 1 czubaty talerz )

* mąka gryczana – 30 g
* mąka ziemniaczana – 30 g
* mąka kukurydziana – 30 g
* mleko kokosowe – 100 ml
* woda – 100 ml
* cukier – 1 łyżka
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko gotujemy z wodą i cukrem, odstawiamy.

Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz cukrem waniliowy.

Dodajemy jajko i wszystko razem energicznie, dokładnie mieszamy.

W rondelku ( albo na patelni ) rozgrzewamy olej., ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i na gorący wyciskamy ozdobne okręgi.

Smażymy na rumiano, odsączamy na papierowym ręczniku.

Zajadamy posypane cukrem pudrem ( albo moczone w czekoladzie ! )

Smacznego!

churros , hiszpanskie slodkosci , kuchnia hiszpanska , przekaski na impreze , ostra na slodko , blog (2)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    CHURROS - hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego
    29 stycznia 2016 at 08:00

    […] jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress