PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem – NAJLEPSZE!

Pasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów.

Są to portugalskie ciasteczka, na które przepis jest strzeżoną tajemnicą, a ich wypiekanie zapoczątkowali zakonnicy z klasztoru Hieronimitów.

Legenda głosi, że białka wykorzystywali do krochmalenia habitów, a z pozostałych żółtek wypiekali słodkości.

Ja o Pasteis de nata pierwszy raz usłyszałam w siedzibie TVN, podczas nagrania serialu od kolegi Wojtka ( Ps. Wojtek wydał niedawno książkę – zobaczcie tutaj ).

Jakieś 2 dni później dostałam mmsa od kolegi z ich zdjęciem i informacją, że właśnie zajada się nimi w Przemyślu w restauracji Bosko ( o Bosko pisałam Was ostatnio tutaj )

Już na samą myśl ciekła mi ślinka i wiedziałam, że nie popuszczę!

Zakupiłam składniki i przystąpiłam do dzieła!

Pierwsze wyszły pyszne, ale nie były tak dopieszczone jak bym tego chciała.

Kolejne już były IDEALNE!

I właśnie takim idealnym przepisem z Wami się dzielę!

Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach!

Koniecznie spróbujcie!

Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my!

pasteis de nata , pasteis de belem , portugalskie ciasteczka, ciasteczka z lizbony , ostra na slodko , ciasto francuskie (1)x

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 1 op
* masło do posmarowania foremek
* cukier brązowy – 1 łyżka
* mleko 3,2% – 220 ml
* skórka z cytryny
* cynamon – 0,5 łyżeczki
* mąka pszenna – 25 g
* cukier drobny – 120 g
* woda – 70 ml
* żółtko – 4 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, ponownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.

Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka.

Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.

Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy cały czas mieszając, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.

Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła.

Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień – sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami.

Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C.

Studzimy i posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

pasteis de nata , pasteis de belem , portugalskie ciasteczka, ciasteczka z lizbony , ostra na slodko , ciasto francuskie (3)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Edyta
    27 lutego 2016 at 17:27

    „Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy.

    Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.”
    W którym momencie zrobiliśmy masę jajeczną ..?

  • Reply
    Ewa
    26 maja 2016 at 11:35

    Też chciałabym się dowiedzieć kiedy powstała ta masa jajeczna.Chcę je dziś zrobić.Proszę o pilną odpowiedź

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 maja 2016 at 11:47

      Ma być wlewamy do masy ( bez jajecznej ! ) – wkradł mi się chochlik słowny – bardzo dziękuję za uwagę!
      Już poprawione :)
      Masa jajeczna to efekt końcowy.

  • Reply
    Ewa
    27 maja 2016 at 17:25

    Dzięki serdeczne.Są przepyszne!!!!

  • Reply
    Maja
    14 września 2016 at 21:00

    Robimy 10 rolek czyli najpierw kroimy na paski a potem zwijamy w rulonik bo nie rozumie o co chodzi na samym koncu

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 września 2016 at 21:03

      Na początku 1 duży plat ciasta zwijamy w rulon ,a potem go kroimy w 10 „pasków” / rolek i każdą wkładamy do foremki ( takiego ślimaczka )

  • Reply
    anna
    15 września 2016 at 14:28

    w jakich foremkach to robiłaś?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 września 2016 at 14:29

      Robię na blasze do Muffinek ( tej metalowej na 12 sztuk )

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress