MUS CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I LENTILKAMI

I kolejny deser w słoiczku!

Tym razem zapraszam Was na przepyszny mus czekoladowy – idealnie puszysty, a zarazem kremowy, delikatny i intensywnie czekoladowy.

W połączeniu z bitą śmietaną i kolorowymi cukiereczkami tworzy fantastyczny deser, którym zachwycą się zarówno dzieci jak i dorośli.

Taki mus czekoladowy jest świetnym pomysłem, do popołudniowej kawki albo jako deser na romantyczną randkę.

Koniecznie wypróbujcie!

 mus czekoladowy , czekoladowy deser , lentilki , deser z bita smietana , ostra na slodko , sylwia ladyga (3)xx

SKŁADNIKI:

( 1 porcja ):

*gorzka czekolada – 60 g
* woda -1 łyżka
* masło – 1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* cukier puder – 1 łyżka
* śmietana 36% + 2-3 łyżki

DODATKOWO:
* ubita śmietana kremówka + cukier

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W rondelku podgrzewamy wodę z połamana czekoladą, dodajemy masło, dokładnie mieszamy.

Białko oddzielamy od żółtka, żółtko ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową.

Śmietankę ubijamy na puch, białko ubijamy na pianę z odrobiną soli – wszystko razem stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i lekko , ale dokładnie mieszamy.

Wlewamy do słoiczka, podajemy mocno schłodzony z ubitą na sztywno śmietaną kremówką i lentilkami.

Smacznego!

mus czekoladowy , czekoladowy deser , lentilki , deser z bita smietana , ostra na slodko , sylwia ladyga (4)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Natka
    24 kwietnia 2016 at 00:57

    Pyszne!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress