Lato, słońce i upały zobowiązują do jedzenia olbrzymiej ilości lodów! No ba! ;)
Nie ma tu żadnych wymówek i nikt nie liczy kalorii ( no, bo przecież warto czasami zgrzeszyć ;) ).
A jak wybieram lody – to zawsze te najlepsze, czyli Carte D’Or – lody premium, wykonane z najwyższej jakości składników, idealnie kremowe, o wyrazistym smaku – takie, po których jeszcze na długo pozostaje smak na podniebieniu!
A do tego te lody pięknie wyglądają – urocze 6 rozetek gotowych do nałożenia!
Dziś mam dla Was przepis nie na pyszne lody, ale na fantastyczny deser z ich użyciem.
Chrupiące ptysie wypełnione Lodami Carte D’Or Galateria Lemon Pie, orzeźwiającym cytrynowym Lemon curdem i paloną bezą włoską – czyż nie brzmi ślinka od samego czytania?!
Taki deser jest świetnym pomysłem np. na rodzinny obiad, przyjęcie w ogrodzie, albo też fantastyczny deser na szaloną imprezę!
Gwarantuję, że każdy będzie zachwycał się zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 4 szt )
* Lody Carte D’Or Galateria Lemon Pie
PTYSIE:
* woda – 0,5 szkl
* masło – 50 g
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
* duże jajko – 2 szt
LEMON CURD:
* jajko – 1 szt
* cytryna – 1 szt
* cukier – 60 g
* masło – 35 g
BEZA WŁOSKA:
* białko – 1 szt
* cukier drobny – 80 g
* woda – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PTYSIE:
Gotujemy wodę z masłem, do wrzącej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Studzimy, a następnie cały czas miksując wbijamy po jednym jajka – drugie wbijamy dopiero w momencie kiedy pierwsze jest już całkowicie wmieszane w masę.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy” gniazdka ” ( wyższe na brzegach, tak by utworzyć “gniazdko” ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uwaga!
Ptysie znacznie rosną dlatego należy zachować odstępy między nimi!
Pieczemy ok. 15-20 minut / 200 C, studzimy.
LEMON CURD :
Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło.
Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut.
Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy ( w lodówce krem gęstnieje ).
BEZA WŁOSKA:
W rondelku umieszczamy cukier i zalewamy wodą ( ma być jej tyle aby tylko zakryła cukier ).
Podgrzewamy na mnałym ogniu do temp. 115C.
W tym czasie ubijamy białka na “miękkie wierzchołki”, a kiedy syrop osiągnie 120C cienką strużką wlewamy go do białek nie przerywając miksowania – ubijamy ok.7-8 minut do całkowitego wystudzenia.
CAŁOŚĆ:
Do przygotowanych gniazdek ptysiowych nakładamy porcję Lemon curd, dodajemy rozetkę lodów Carte D’Or Galateria Lemon Pie i dekorujemy bezą włoską, którą dodatkowo możemy opalić palnikiem.
Zajadamy!
Smacznego!
No Comments