TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM

Dziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko!

Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już od samego czytania cieknie ślinka!

Takie pierożki robi się błyskawicznie i są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad dla dzieci i dorosłych, jak i np. danie na imprezę!

Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem i z wielką przyjemnością sięgnie po dokładkę!

tortellini z serem , tortellini na slodko , pierogi z serem , sos karmelowy (3)xx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

TORTELLINI:

* mąka pszenna – 1 czubata szklanka
* jajko – 1 szt
* masło – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl

NADZIENIE:

* ser biały / twaróg – ok. 150 g
* żółtko – 1 szt
* cukier – do smaku

SOS KARMELOWY:

* cukier – 2 łyżki
* śmietana 30% – ok. 1/3 szkl
* masło – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

TORTELLINI:

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę.

Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki.

Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki.

Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

NADZIENIE:

Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę.

Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią!

SOS KARMELOWY:

Na patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając.

CAŁOŚĆ:

Ugotowane pierożki podajemy z gorącym sosem karmelowym.

Jeśli chcemy – możemy je no niego wrzucić i podgrzać kilka minut na patelni!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress