CIASTO DYNIOWE – najlepsze!

Ciasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe.

Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym!

Robi się je niezwykle szybko i zawsze się udaje!

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i absolutnie nie pomijajcie w przepisie sody!

Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie!

Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie.

Koniecznie spróbujcie!

casto-dyniowe-ucierane-ciasto-dyniowe-ciasto-z-dyni-dynia-przepisy-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-2x

SKŁADNIKI:

( tortownica 21 cm )

* mąka pszenna – 1 czubata szkl

* puree z dyni – 3/4 szkl szkl

* cukier – 0,5 szkl

* olej roślinny – 0,5 szkl

* jajko – 2 szt

* soda – 0,5 łyżeczki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cynamon – 1 czubata łyżeczka

* sol – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree.

Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą.

W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy.

Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy.

Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ).

Studzimy, zajadamy!

Smacznego!

casto-dyniowe-ucierane-ciasto-dyniowe-ciasto-z-dyni-dynia-przepisy-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-4x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Wierna Fanka:)
    18 października 2016 at 12:57

    W jakiej formie piekłas? I jakie parametry piekarnika zastosowac na termoobieg (gora-dol mi nie dziala)?
    Można dodac do tego ciasta np rodzynki albo orzechy czy lepiej nie?
    Pozdrawiam:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 października 2016 at 13:02

      Hej! Pieklam w tortownicy 21cm ( jest o tym w przepisie ) .
      Góra , doł z termoobiegiem.
      Jeśli dół Ci nie działa to włącz tylko górę, termoobieg i piecz do suchego patyczka.
      Jak najbardziej mogą być dodatki ale ważne też by nie pomijać sody w przepisie bo może wyjść zakalec.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress