Dawno nie było tutaj żadnych pierogów, więc pora nadrobić zaległości.
Dziś będzie tak jesiennie, nastrojowo, a zarazem mega pysznie jak zawsze.
Zapraszam Was na pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze.
Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna Lubella / do pierogów– 270 g
* masło – 1 pełna łyżeczka
* przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl )
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – 3 łyżki
NADZIENIE:
* ser biały – 350 g
* kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 garść
* cukier – do smaku
* żółtko – 1 szt
DODATKOWO:
* masło
* kandyzowana skórka pomarańczowa
* brązowy cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy łyżeczkę masła i puree z dyni.
Delikatnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).
Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.
NADZIENIE:
Ser biały ucieramy z żółtkiem , cukrem i skórką pomarańczową.
CAŁOŚĆ:
Na każdą porcję ciasta nakładamy farsz, zlepiamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ( we wrzącej, osolonej wodzie ).
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i skórkę pomarańczową, wkładamy ugotowane pierogi, karmelizujemy w powstałym syropie i podajemy gorące.
Smacznego!
No Comments