PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM

Dawno nie było tutaj żadnych pierogów, więc pora nadrobić zaległości.

Dziś będzie tak jesiennie, nastrojowo, a zarazem mega pysznie jak zawsze.

Zapraszam Was na pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze.

Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę!

Spróbujcie!

pierogi-dyniowe-pierogi-z-serem-dynia-przepisy-pierogi-na-slodko-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-lubella-1x

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna Lubella / do pierogów– 270 g
* masło – 1 pełna łyżeczka
* przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl )
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – 3 łyżki

NADZIENIE:

* ser biały – 350 g
* kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 garść
* cukier – do smaku
* żółtko – 1 szt

DODATKOWO:

* masło
* kandyzowana skórka pomarańczowa
* brązowy cukier

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy łyżeczkę masła i puree z dyni.

Delikatnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).
Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.

NADZIENIE:

Ser biały ucieramy z żółtkiem , cukrem i skórką pomarańczową.

CAŁOŚĆ:

Na każdą porcję ciasta nakładamy farsz, zlepiamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ( we wrzącej, osolonej wodzie ).

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i skórkę pomarańczową, wkładamy ugotowane pierogi, karmelizujemy w powstałym syropie i podajemy gorące.

Smacznego!

 pierogi-dyniowe-pierogi-z-serem-dynia-przepisy-pierogi-na-slodko-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-lubella-4x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress