Połączenie bananów, karmelu i orzechów – uwielbiam!
I już na samą myśl o takich deserach cieknie mi ślinka!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto / deser ( takie kanapeczki ) bez pieczenia o smaku bananów, karmelu i orzechów.
Taka fajna alternatywa dla znanego i bardzo lubianego ciasta bez pieczenia Banoffee oraz Snickersa.
Ja moje ciacho przygotowałam na andrutach/waflach – dzięki czemu jest błyskawiczne do zrobienia.
Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki, jak i np. imprezowe słodkości.
Śmiało można podać je z gałką ulubionych lodów waniliowych!
SKŁADNIKI:
* kwadratowe wafle / andruty – 3 szt
* dojrzale banany – 4 szt
* cukier – 1 szkl
* zimne masło – 85 g
* śmietana 30% słodka – 125 ml
* mascarpone – 250 g
* cukier puder – 1 łyżka
* orzechy ziemne – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni roztapiamy cukier na karmel ( na złoto ), a następnie do rozpuszczonego dodajemy masło, energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty aż masa stanie się jednolita.
Do gorącego wlewamy powoli śmietankę i cały czas mieszając gotujemy ok. minutę, studzimy.
Na blacie układamy wafla, smarujemy porcją karmelu i układamy 2 banany pokrojone w plasterki.
Przykrywamy drugim waflem, dociskamy i smarujemy mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem.
Układamy resztę bananów i przykrywamy kolejnym waflem.
Wierzch smarujemy resztą sosu karmelowego i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Po schłodzeniu kroimy na kwadraty i zajadamy!
Smacznego!
No Comments