ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ

To ciasto jest GENIALNE!

Moja mama podczas ploteczek w pracy z koleżankami poznała przepis i od razu przygnała z nim do mnie – bo jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe!

Jak się potem okazało ciasto znane jest w sieci pod nazwą Łabędzi Puch.

Smakuje obłędnie!

Połączenie słodkiej, kokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze!

Co jest jeszcze zaskakujące?!

Masa jest zrobiona z bułek kajzerek – tak tak, bułki kajzerki są składnikiem masy!

Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem.

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

 labedzi-puch-ciasto-ciasto-kokosowe-ciasto-budynniowe-pyszne-ciasta-tanie-ciasta-blog-z-ciastami-ostra-na-slodko-3xx

SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 28 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

MASA:

* bułki kajzerki – 2 szt
* mleko – 3 szkl
* cukier – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* kokos – 100 g
* masło – 200 g
* dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik

KRUSZONKA KOKOSOWA:

* masło – 2 łyżki
* kokos – 100 g
* cukier – 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca.

Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wlewamy an blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, pieczmy ok. 30 minut / 170C, studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

MASA:

Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka razem z kokosem, mieszamy, rozdrabniamy.

1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje.

Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę.

KRUSZONKA KOKOSOWA:

Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem.

Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową.

Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce.

Smacznego!

labedzi-puch-ciasto-ciasto-kokosowe-ciasto-budynniowe-pyszne-ciasta-tanie-ciasta-blog-z-ciastami-ostra-na-slodko-2xxx

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    Paulina K.
    3 listopada 2016 at 09:01

    Już wiem czym w weekend będę się objadać:)
    P.S. A te 5 jaj w masie to chyba tak z rozpędu?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 listopada 2016 at 09:08

      O Matko dobrze , że zauważyłaś :D Zero jajek! One tylko do biszkoptu :D

  • Reply
    Iza
    3 listopada 2016 at 11:01

    Ciasto wygląda super, chciałabym je zrobić tylko proszę powiedz na jak dużą blaszkę jest ta proporcja?

    • Reply
      Iza
      7 listopada 2016 at 13:56

      Nie doczytałam wcześniej przepisu i ostatecznie zrobiłam na nieco większej blaszce i był idealny, smakował absolutnie wszystkim nawet tym którzy kokosu nie lubią. Dziękuję za super przepis. Masa mistrzostwo świata

  • Reply
    aga
    4 listopada 2016 at 13:42

    kokos czyli wiórki kokosowe, tak?

  • Reply
    Elżbieta
    5 listopada 2016 at 10:36

    Biszkopt jest bez proszku do pieczenia?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 listopada 2016 at 10:52

      Oczywiście.
      Do biszkoptu nie potrzebny proszek jeśli są idealnie ubite białka.
      Jeśli się boisz bez – dodaj 1 lyżeczkę :)

  • Reply
    Elżbieta
    6 listopada 2016 at 16:45

    Dziękuję. Wyszedł przepysznych. Natomiast ma pytanie co do masy wyszła mi trochę rzadka. Przy krojeniu po nałożony dzemie troszkę mi się rojerzdza. Ale myślę że to wina dzemu bo to byl swojej produkcji.
    Pozdrawiam☺

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 listopada 2016 at 17:40

      Cieszę się, że smakuje! <3 Albo wina dżemy albo może troszkę za duzo mleka było.

  • Reply
    Marta
    16 listopada 2016 at 07:33

    Jak nastawić piekarnik podczas pieczenia biszkoptu? Z termoobiegiem czy góra dół?

  • Reply
    Elżbieta
    27 maja 2017 at 12:26

    O jakich wymiarach forma będzie najlepsza?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress