KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności!

ostra-001

Gdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI.

Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po brzegi oraz mnóstwem orzechów, kawałków owoców i jogurtem naturalnym – zarówno w domu, jak i w podróży!

Codziennie inna wersja, codziennie inne dodatki i codziennie tak samo smacznie!

I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju płatki postanowiłam wypróbować NOWOŚCI OD LUBELLI.  

LUBELLA odkryła zboże na nowo i na rynek wprowadziła płatki, jakich do tej pory jeszcze nie było w ofercie – aż 4 nowe rodzaje specjalnie dedykowane!

Do wyboru mamy jęczmienne, pszenne, ryżowe i żytnie ( każde z idealnie pasującymi do nich dodatkami! )

now-platki-lubella-2

Teraz będę mieć pewność, że oprócz tego, że będzie smacznie – będzie też zdrowo!

No bo zboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/

 2016-11-11-4 2016-11-11-6 2016-11-11-8 2016-11-11-3

Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych!

Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D )

Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować z nich coś pysznego, co zaskoczyło rodzinkę!

Dziś mam dla Was przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką!

Dla każdego coś dobrego!

Idealne np. na weekend!

Koniecznie zobaczcie!

pasek

KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ

deser-orzechowy-deser-w-losiczku-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-lubellaxx

SKŁADNIKI:

( 2 szt )

* ser biały 3 x mielony – 80 g
* masło orzechowe – 80 g
* cukier puder – 50 g
* płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl
* czekolada mleczna – 50 g

2016-11-11-8

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czekoladę roztapiamy, dodajemy połowę płatków, dokładnie mieszamy.

Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, chłodzimy.

Do słoiczka dajemy porcję płatków z czekoladą, na to warstwa kremu orzechowego, kolejno płatki bez dodatku czekolady – czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Podajemy mocno schłodzone!

pasek

BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE NA CHRUPIĄCYM SPODZIE

babeczki-czeoladowe-babeczki-z-kremem-seoe-babeczki-nowe-platki-lubella-ostra-na-slodko-3xxx

SKŁADNIKI:

( 8 szt )

SPÓD:

* czekolada mleczna – 100 g
* płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g

MASA:

* ser biały 3 x mielony – 80 g
* masło orzechowe – 80 g
* cukier puder – 50 g
* żelatyna – 1 łyżeczka

KRUSZONKA:

* płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl
* cukier drobny – 2 łyżki
* masło – 1 łyżka
* wiórki kokosowe – ok. 50 g

2016-11-11-8

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy.

Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę.

Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.

Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) – mieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kokos i prażymy kilka minut aż kokos się zezłoci, mieszamy z płatkami i obficie posypujemy nasze babeczki.

pasek

Jak widzicie nowe płatki LUBELLA można wykorzystać w bardzo nietypowy i zaskakujący sposób – za każdym razem będzie równie pysznie!

A Wy co przygotowalibyście z ich dodatkiem?

traktor

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Karolina
    22 listopada 2016 at 08:24

    Sylwio, a czym można zastąpić żelatynę? Przepis na koszyczki wygląda rewelacyjnie! :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 listopada 2016 at 08:57

      Hej! :*
      Jeśli bardzo dobrze schłodzisz i obiecasz, że zjecie odrazu możesz smialo zrezygnować z usztywniacza :)))
      Polecam też, żeby czekoladowe „koszyczki” były glebsze by krem ie wyplywał.

  • Reply
    Karolina
    26 listopada 2016 at 08:05

    Dziękuję za odpowiedź! :)) Zrobię wersję bez żelatyny dla domowników, a do roboty spróbuję z żelatyną. My się bardzo nie lubimy, zawsze mi psuje każdy wypiek, małpa!

    Pozdrowienia :)))

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress