TARTA SEROWO – ORZECHOWA BEZ PIECZENIA

Dawno nie było tutaj żadnej słodkiej tarty, więc pora nadrobić zaległości.

Dziś mam dla Was przepis na genialna tartę serowo – orzechową bez pieczenia.

Ciasteczkowy spód pokryty lekkim, piankowym kremem z orzechami i masłem orzechowym jest świetnym pomysłem na deser do pysznej kawki.

Robi się ją błyskawicznie!

Smakuje fenomenalnie!

Koniecznie spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* mix ciastek ( herbatniki + herbatniki w czekoladzie + biszkopty ) – 300 g
* dobre masło ( min 82% ) – 3 łyżki
* miód wielokwiatowy – 1 czubata łyżka

KREM:

* ser ricotta – 150 g
* ser biały 3 x mielony – 250 g
* cukier puder – 4-5 łyżek
* masło orzechowe prawdziwe – 4 czubate łyżki
* orzechy laskowe – ok. 50 g
* żelatyna – 1 łyżka

DODATKOWO:

* mix orzechów

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciastka miksujemy na pył, dodajemy miękkie masło oraz miód – dokładnie mieszamy.

Wylepiamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki.

Łyżkę żelatyny zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, rozpuszczamy,podgrzewamy ( uważamy , by nie zagotować! ).

Ricottę miksujemy z mielonym twarożkiem, masłem orzechowym , cukrem pudrem i podprażonymi wcześniej i posiekanymi orzechami.

Dodajemy żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.

Masą zalewamy mocno schłodzony spód, wygładzamy , posypujemy podprażonymi orzechami.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich różnego rodzaju frmy do tart – m.in tę prostokątkną https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-pieczenia-tarty-z-wyjmowanym-dnem-prostokatna-35-x-11-cm,14001 ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl – teraz z rabatem 50%!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress