TARTA WAFELKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ

Ajj, ależ dziś będzie rozpusta!

Przygotowałam dla Was kolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę!

Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką?

Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód wypełniony po brzegi jest lekką, jogurtowo-śmietanową masą z białą czekoladą i mnóstwem chrupiących wafelków o smaku cappuccino.

Całość wieńczy nieziemska, palona beza włoska!

Takie połączenie sprawia, że ciężko zakończyć na jednym kawałku i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę ( a ja nawet 2!).

Idealna kompozycja, idealne połączenie!

Tarta jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki!

http://lusette.pl/

Ps. do jej wykonania zainspirowały mnie wafelki Lusette – jest pysznie!

SKŁADNIKI:

( forma do tarty ok. 20 cm )

SPÓD:

* herbatniki – 100 g
* wafelki Lusette mleczne – 2 szt
* masło min. 82% – 50 g
* miód wielokwiatowy – 2 łyżki

MASA: 

* jogurt grecki – 300 g
* śmietana 36% słodka – 150 ml
* cukier puder – 50 g
* wafelki Lusette cappuccino – 3 szt
* biała czekolada + czekolada mleczna – ok. 50 g
* żelatyna – 2 łyżeczki

BEZA WŁOSKA:

* białko – 1 szt
* drobny cukier – 0,5 szkl + 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD :

Herbatniki miksujemy na “piasek” razem z wafelkami Lusette, dodajemy miękkie masło i miód, dokładnie wyrabiamy na zwartą gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy miodu ).

Wylepiamy foremkę do tarty, chłodzimy.

MASA:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzewamy, dokładnie mieszamy.

Jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę ( wcześniej “hartujemy”1 łyżką jogurtu ), dokładnie miksujemy.

Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę, mieszamy, wrzucamy posiekane 2 wafelki Lusette oraz posiekaną białą i mleczną czekoladę – wszystko razem delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy.

Gotową masę wykładamy na schłodzony spód, posypujemy posiekanym trzecim wafelkiem.

Wkładamy do lodówki.

Pół szklanki cukru gotujemy z odrobiną! wody do temp. 118C ( nie mieszamy! ), a w tym czasie ubijamy białko na sztywno dosypując powoli łyżkę cukru.

Syropem cukrowym zalewamy ubite białko i miksujemy ok. 8-10 minut ( do momentu aż beza będzie zimna i sztywna ).

Wykładamy ( możemy to zrobić zdobną szprycą ) na gotowe, schłodzone ciasto i opalamy palnikiem.

Zajadamy!

Z dokładką!

Smacznego!


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Agujan
    28 stycznia 2023 at 01:17

    Wygląda obłędnie 😋
    Czy ten syrop cukrowy dodany do białek ma być ciepły, gorący czy zimny ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress