STRANGOLAPRETI – GNOCCHI SZPINAKOWE Z CZERSTWEGO CHLEBA

Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu.

Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak.

Czy takie połączenie może być dobre?

Jest genialne!

Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze.

Ja się w nich totalnie zakochałam!

Spróbujcie Wy!

  

SKŁADNIKI:

* świeży szpinak – 500 g
* czerstwe pieczywo – 250 g
* ricotta – 60 g
* tarty parmezan – 1 garść
* mąka pszenna – 1 garść + do podsypania
* jajko – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczony szpinak gotujemy na małym ogniu, odcedzamy, odsączamy, blendujemy.

Chleb namaczamy w mleku ( musi zmięknąć ), odsączamy.

Dodajemy ugotowany szpinak. jajko, ricottę, starty parmezan oraz odrobinę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy / blendujemy.

Po zblendowaniu dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto.

Odrywamy po kawałku, formujemy kulki wielkości orzechami i delikatnie dociskamy widelcem.

Gotujemy we wrzątku ok.1,5 minuty od wypłynięcia.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Ps. jeśli chemy zrobić je szybciej z całego ciasta możemy uformować wałek i pokroić w małe kluseczki.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress