PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Uwielbiam kombinować!

Uwielbiam robić rzeczy ze składników, których z pozoru nie da się zmienić, a potem patrzeć jak domownicy zachwycają się jedząc … a jednocześnie jedząc zastanawiają się co mają podane na talerzu!

Tak właśnie było w tym przypadku!

Wszyscy myśleli, że jedzą jakiś biszkopt z kurczakiem i szpinakiem, a gdy powiedziałam, że nie ma tak ani grama mąki,ani grama proszku do  pieczenia … itd ….a jest to żółty ser – oniemieli!

Tak tak moi drodzy Państwo!

Rolada zrobiona jest z żółtego sera oraz jajek, które po upieczeniu razem sprawiają wrażenie delikatnego, puszystego biszkoptu.

Wypełnione soczystym mięsem z kurczaka oraz farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów zachwyciła nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!

Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie.

I w czasie nachodzących Świąt też zrobi furorę!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. jest bardzo łatwa w przygotowaniu!

SKŁADNIKI:

ROLADA:

* ser żółty Gouda SERENADA – 330 g
* jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić majonezem – sprawdzone! )
* jajko rozm. M – 4 szt

FARSZ:

* filet z kurczaka – ok. 500 g
* świeży szpinak – 100 g
* biała cebula – 1 szt
* suszone pomidory w oleju – 100 g
* czosnek – 2 ząbki
* masło min. 82% – 1 łyżka
* sól, pieprz, chili, papryka słodka

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser Gouda ( + ewentualnie sól i pieprz ), mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę (22 x26 ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 ( z termoobiegiem ) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.

Filet z kurczaka kroimy na plastry ( kotlety ), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką.

Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory.

Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ).

Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Serenada.

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress