Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że będę miała w domu sprzęt, który będzie siekał, mielił, mieszał, blendował, miksował, rozdrabniał, robił mąkę, kremy, przeciery, majonezy, pasty, gotował zupy, a nawet sam po sobie zmywał – to bym go wyśmiała, powiedziała, żeby nie pierniczył głupot albo przestał pić ;)
A dziś cholera mam taki sprzęt – jest nim BLENDER WYSOKOOBROTOWY.
Blender zwykły a blender wysokoobrotowy to 2 różne bajki, których nie należy ze sobą mylić!
Blendery wysookobrotowe są to to blendery, które nie tylko rozdrabniają masę, ale również upłynniają i emulgują.
Działają z taką prędkością, że nie widać obracających się ostrzy!
Zbliżają się coraz cieplejsze dni, a co za tym idzie zbliża się sezon na koktajle i pyszne mrożone smoothie.
Stragany zapełniają się owocami, a ich coraz większy wybór zachęca co tworzenia nowych smakołyków we własnej kuchni.
Dziś sięgnęłam nie po kuszące z koszyczków truskawki i maliny, ale po ukochane banany.
Mam dla Was przepis na genialne, mrożone smoothie kokosowo-bananowe z masłem orzechowym, lodami, karmelem i orzechami.
Nieziemsko pyszne!
Takie smoothie jest świetnym pomysłem na deser, słodką przekąskę albo drugie śniadanie!
W jego przygotowaniu pomógł mi mój nowy pomocnik – Blender wysokoobrotowy Happycall Axlerim.
Jak się spisał?
Czy warto w niego zainwestować?
Jakie ma funkcje i co można nim przygotować?
Zobaczcie sami!
INFORMACJE TECHNICZNE:
Na samym początku trzeba zaznaczyć , że nie jest to zwykły, klasyczny blender, a blender wysokoobrotowy – a jest to niesamowicie duża różnica.
Działa z prędkością 25 tysięcy obrotów na minutę, a jego moc to 1200 W – połączeniu z 6 ostrzami ustawionymi na różnych poziomach daje moc 3,5 HP.
Mieści w sobie 2 litry płynu, ale przy tym jest niewielki, bardzo zgrabny i lekki.
Szczegóły wykonane są z największą dbałością, a jednocześni jego klasyczny, “niewycudowany” wygląd sprawia, że pasuje do każdej kuchni – tej w stylu nowoczesnym, designerskim, jak i tradycyjnych, bardziej przytulnych, a może nawet retro.
Jest bezpieczny konstrukcyjnie i materiałowo – Tritan, materiał z którego zbudowany jest kielich jest wolny od bisfenolu A, a co za tym idzie jest przyjazny dla środowiska, z doskonałą odpornością na ciepło, wytrzymały na wstrząsy i trwały.
6 ostrzy, o których wyżej pisałam i ich wielopoziomowość i kąty ułożenia sprawia, że blender perfekcyjnie blenduje – produkty są idealnie gładkie, aksamitne, bez żadnych niechcianych “drobinek”.
Wszystkie ustawienia są na 1 pokrętle – jest to ogromy plus ze względu na łatwość obsługi.
Za pomocą tegoż własnie pokrętła ustawiamy pożądany program wybrany spośród kilku dostępnych.
Mamy program GOTOWANIE, który umożliwia zblendowanie produktu a jednocześnie jego podgrzanie.
Mamy program SMOOTHIE / KOKTAJL oraz program DRINKI.
Jest oczywiście również tryb MANUALNY, dzięki , któremu przesuwając pokrętło możemy kontrolować poziom zmiksowania produktu.
Niesamowitym zaskoczeniem jest dla mnie Temper z termometrem ułatwiającym kontrolowanie temperatury blendowanego produktu.
Pierwszy raz mam styczność z takim dodatkiem i przyznaję , ze jest to niesamowicie miłe zaskoczenie i ogromny plus da sprzętu.
Silnik super uAC, w połączeniu z nożami oraz idealnym stalowym połączaniem ułatwia miksowanie nawet bardzo twardych składników – lodu, orzechów, twardych warzyw i owoców.
Bez problemu możemy przygotować z nim kostki lodu do drinka, masło orzechowe, wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, kremy, masła, mleka , drinki i inne napoje.
System obiegu chłodzenia zabezpiecza Blender wysokoobrotowy Happycall przeciwko przegrzaniu się silnika podczas pracy urządzenia na maksymalnych parametrach.
Z ryżu robi mąkę:
Groch mieli na pył:
Z owoców robi gładką pulpę:
Z orzechów robi masło:
i bez problemu miksuje nawet mocno zamrożone owoce!
To nie jest tak, że chwalę bez powodu … że mi za to płacą czy coś.
Chwalę i chwalę bo inaczej się nie da – to zdecydowanie najlepszy blender wysokoobrotowy jaki trafił w moje ręce!
Aha! Zapomniałabym o ostatnim – blender jest samoczyszczący!
Tak , tak – sam się myje!
Wystarczy wlać do niego wodę z kroplą płynu, ustawić odpowiedni program, włączyć, wylać , wypłukać i gotowe!
To nie czary – to Blender wysokoobrotowy Happycall Axlerim, który został nagrodzony jako odkrycie roku 2017!
I słusznie!
A teraz przejdźmy do tego, na co wszyscy czekać – przepisu!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* banan – 2 szt
* mleko kokosowe – 250 ml
* lód w kostkach – ok. 1,5 szkl
* lody waniliowe – 2 gałki
* cukier – 3 łyżki
* śmietana 30% słodka – ok. 200 ml
* masło – 1 łyżka
* orzechy ( brazylijskie, włoskie, nerkowce, ziemne ) – 2 szkl
* miód – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KARMEL:
Na patelni roztapiamy cukier ( na złoto ), dodajemy masło, energicznie mieszamy, a następnie zalewamy śmietanką i gotujemy ok. 1 minutę cały czas mieszając.
MASŁO ORZECHOWE:
3/4 podprażonych na patelni orzechów wkładamy do blendera, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładkie masło na programie koktajle, wyciągamy.
CAŁOŚĆ:
Do blendera wkładamy lód w kostkach, kruszymy.
Dodajemy obrane banany, przygotowane wcześniej masło orzechowe i miód, zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie blendujemy na gładkie smoothie.
Przelewamy do szklanki, wrzucamy gałkę lodów, polewamy karmelem i posypujemy podprażoną resztą orzechów.
Pijemy od razu!
Smacznego!
PS. KONIECZNIE OBEJRZYJCIE – jeden z najbardziej smakowitych filmów jakie ostatnio widziałam!
Projekt powstał we współpracy ze sklepem mocsoków.pl
Link do blendera: https://www.mocsokow.pl/blendery/178-happycall-axlerim.html
No Comments