Jak już wiecie dobrze uwielbiam ciasta ucierane, a to ucierane na mleku jest moim ostatnim numerem 1!
Bo zawsze się udaje i nigdy nie zdarzyło mi się ( ani rodzinie! ) , żeby wyszedł zakalec.
Ciasto robi się błyskawicznie i śmiało można kombinować z ulubionymi dodatkami.
Czy to jabłka, czy porzeczki, truskawki, maliny – zawsze smakuje fenomenalnie i jest niezwykle puszyste!
Koniecznie zróbcie!
SKŁADNIKI:
( duża blacha ok.22×28 )
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 3 szkl
* cukier drobny – 1,5 szkl
* olej – 200 ml ( nie zastępujemy masłem! )
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* letnie mleko – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* duże jabłko – 2 szt
* galaretka np. agrestowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ucieramy z cukrem do białości.
Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.
Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy.
Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być!
Wylewamy an tortownicę lub blachę.
Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy.
Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki )
Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut )
Smacznego!
1 Comment
Basia
9 stycznia 2018 at 22:58Język mi normalnie mi uciekł…Pychota :)