Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką – bez pieczenia! Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

Obiecałam nowe ciacha z truskawkami, a więc słowa dotrzymuję!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką.

Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!

Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy.

Gorąco polecam!

W sam raz na upalny dzień!

Smacznego! 

SKŁADNIKI:

* truskawki – 350 g

* biszkopty podłużne – 150 g

* herbatniki ( zwykłe lub kakaowe ) – 130 g

* budyń bez cukru waniliowy – 80 g

* mleko 3,2% – 700 g

* cukier – 60 g

* masło min.82% – 300 g

* galaretka truskawkowa – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BUDYŃ:

Do garnka wlewamy 500 ml mleka.

Do reszty wsypujemy 2 budynie, dodajemy 5 łyżek cukru, mieszamy.

Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony proszek, gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając ( uważamy! ).

Przykrywamy folią, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy wodą z cukrem.

2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.

BUDYŃ:

Do misy wkładamy 300 g masła, ubijamy na puch.

Do puszystego dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń.

CAŁOŚĆ:

Połowę kremu wykładamy na biszkopty, wygładzamy.

Przykrywamy warstwą herbatników.

Na herbatniki wykładamy resztę kremu, wygładzamy.

Układamy pokrojone truskawki.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego!