Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką – bez pieczenia!

Obiecałam nowe ciacha z truskawkami, a więc słowa dotrzymuję!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką.

Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!

Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy.

Gorąco polecam!

W sam raz na upalny dzień!

Smacznego! 

SKŁADNIKI:

* truskawki – 350 g

* biszkopty podłużne – 150 g

* herbatniki ( zwykłe lub kakaowe ) – 130 g

* budyń bez cukru waniliowy – 80 g

* mleko 3,2% – 700 g

* cukier – 60 g

* masło min.82% – 300 g

* galaretka truskawkowa – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BUDYŃ:

Do garnka wlewamy 500 ml mleka.

Do reszty wsypujemy 2 budynie, dodajemy 5 łyżek cukru, mieszamy.

Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony proszek, gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając ( uważamy! ).

Przykrywamy folią, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy wodą z cukrem.

2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.

BUDYŃ:

Do misy wkładamy 300 g masła, ubijamy na puch.

Do puszystego dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń.

CAŁOŚĆ:

Połowę kremu wykładamy na biszkopty, wygładzamy.

Przykrywamy warstwą herbatników.

Na herbatniki wykładamy resztę kremu, wygładzamy.

Układamy pokrojone truskawki.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress