Obiecałam nowe ciacha z truskawkami, a więc słowa dotrzymuję!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką.
Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!
Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy.
Gorąco polecam!
W sam raz na upalny dzień!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
* truskawki – 350 g
* biszkopty podłużne – 150 g
* herbatniki ( zwykłe lub kakaowe ) – 130 g
* budyń bez cukru waniliowy – 80 g
* mleko 3,2% – 700 g
* cukier – 60 g
* masło min.82% – 300 g
* galaretka truskawkowa – 2 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BUDYŃ:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka.
Do reszty wsypujemy 2 budynie, dodajemy 5 łyżek cukru, mieszamy.
Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony proszek, gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając ( uważamy! ).
Przykrywamy folią, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy wodą z cukrem.
2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.
BUDYŃ:
Do misy wkładamy 300 g masła, ubijamy na puch.
Do puszystego dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń.
CAŁOŚĆ:
Połowę kremu wykładamy na biszkopty, wygładzamy.
Przykrywamy warstwą herbatników.
Na herbatniki wykładamy resztę kremu, wygładzamy.
Układamy pokrojone truskawki.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!
No Comments