Nie, ja nawet nie wiem jak opisać to słowami.
To ciasto było …. było wręcz nieziemskie!
Dobrze wiecie, że uwielbiam ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe uwielbia mnie, ale nie sądziłam, że w połączeniu z kremem orzechowym stworzę coś tak absolutnie genialnego!
GE-NIA-LNE-GO!
Idealnie puszyste ciasto drożdżowe i obłędnie, orzechowo-waniliowy krem stworzyły połączenie, któremu absolutnie nikt się nie oprze.
Ogólnie nie wiem czy wiecie, ale takie zawijane ciasto w Izraelu, a dokładnie w Jerozolimie nazywa się KRANTZ.
To duma kuchni Żydów aszkenazyjskich.
Nadzienia mogą być różne, ale np. w okresie Świąt kucharki stawiają na obfitość i bogactwo nadzienia.
Do Jerozolimy miałam lecieć 17 marca, nie udało się, uda się później, a jak na razie smaki Izraela przenoszę do swojej kuchni!
Inspirację do stworzenia KRANTZ CAKE możecie znaleźć w bardzo lubianej książce Y.Ottolenghiego i S.Tamimi, pt. ” JEROZOLIMA”
Do dzieła!
To najlepszy KRANTZ ORZECHOWY jaki w życiu zjecie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
NADZIENIE:
* jogurt naturalny gęsty ( np. grecki ) lub twaróg – 250 g
* cukier – 5-6 łyżek
* mleko w proszku – 1,5 szkl
* masło orzechowe naturalne – 6-7 łyżek
* czekolada mleczna – 50 g
* sól – 1 szczypta
* orzechy laskowe – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jogurt naturalny lub twaróg ucieramy z masłem orzechowym, mlekiem w proszku, cukrem, szczyptą soli i rozpuszczoną, lekko schłodzoną mleczną czekoladą.
Miksujemy, chłodzimy.
Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy zwykłego mleka.
CAŁOŚĆ:
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.
Całość smarujemy kremem orzechowym i zwijamy roladę.
Rozcinamy na 2 części, splatamy ( ukazując nadzienie na zewnątrz).
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy na złoto – ok. 40-45 minut w 180C bez termoobiegu.
Smacznego!
2 komentarze
Sylwia
1 maja 2020 at 09:46Czym mogę zastąpić mleko w proszku?
Aleksandra
6 stycznia 2022 at 16:24Upiekłam , przepyszne , wszyscy zachwyceni👍❤️