TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMETANOWO-SEROWYM

Zbliża się okres pikników, wyjazdów za miasto i rowerowych wycieczek.

Jedni pakują plecaki,  a inni koszyk piknikowy pełen pyszności!

Dziś mam dla Was pomysł właśnie do tego koszyka!

Przepyszne tartaletki z delikatnego, kruchego ciasta wypełnione farszem z cebulki, pora, zielonych szparagów i sosem śmietanowy-serowym – smakują obłędnie!

Idealne zarówno na gorąco prosto z piekarnika, jak i na zimno.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 8 szt )

SŁONE KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 250 g
* masło min. 82% – 125 g
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 łyżeczka
* zimna woda – 50 ml

FARSZ:

* duża cebula – 1 szt
* mały por – 1 szt
* ser żółty- 200 g
* zielone szparagi – 10 szt
* śmietana 30% – 250 ml
* żółtko – 2 szt
* masło min. 82% – 1 łyżki
* sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut / 170C ( do zezłocenia ).

FARSZ:

Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule oraz pora , przesmażamy.

Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

CAŁOŚĆ:

Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo-serowym, układamy pokrojone szparagi.

Pieczmy ok. 25-30 minut /170 C.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress