ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Uwielbiam czosnek niedźwiedzi!

Kiedy jest sezon kupuję świeże liście i z wielką przyjemnością przygotowuję w swojej kuchni smakołyki z jego dodatkiem.

Genialnie smakuje w postaci pesto – można go dodawać do makaronów, mięs, grzanek albo tak jak ja – zapiekanych ziemniaków.

Jest to danie proste, ale bardzo smaczne!

Gwarantuję, że nawet mięsożercy będą oblizywać się ze smakiem!

Koniecznie spróbujcie.

  

SKŁADNIKI:

PESTO:

* świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek
* oliwa z oliwek dobrej jakości – 100 ml
* parmezan dobrej jakości – ok. 40 g
* prażone pestki słonecznika – 4 łyżki
* sól, pieprz – do smaku

Świetnym dodatkiem są też prażone orzechy włoskie!

DODATKOWO:

* ziemniaki
* świeży koperek
* dobrej jakości masło min. 82%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czosnek niedźwiedzi myjemy, suszymy, odcinamy łodygi, umieszczamy w blenderze.

Dodajemy starty parmezan i podprażony słonecznik.

Zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy.

Jeśli nie zadowala nas konsystencja, bo np. pesto jest zbyt gęste, dolewamy oliwy. Jeśli pesto jest zbyt luźne, dodajemy parmezan lub liście czosnku.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Blachę do zapiekania smarujemy masłem, układamy podgotowane wcześniej ziemniaki w łupinach, przykrywamy pesto i zapiekamy ok. 15 minut / 180C.

Podajemy na gorąco ze świeży koperkiem.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress