BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

I kolejne, pyszne ciacho przed Wami!

Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym.

Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!

Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:
( 24×28)

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

WARSTWA JABŁKOWA:

* jabłka – 1,5 kg
* cukier – 0,5 szkl
* galaretka cytrynowa – 1 op

KREM BUDYNIOWY:

* mleko – 3/4 l
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* cukier – 0,5 szkl
* maka pszenna 1 łyżka
* żółtko – 2 szt
* masło – 100 g

POLEWA:

* masło – 50 g
* cukier – 2 łyżki
* kakao – 2 łyżki
* mleko – 3 łyżki
* czekolada – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.

Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.

Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Studzimy, kroimy na 2 blaty.

KREM BUDYNIOWY:

1 szklankę zimnego mleka mieszamy z mąkami i żółtkami, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Wlewamy mieszaninę z mąki i żółtek, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu.

WARSTWA JABŁKOWA:

Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut.

Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut,  zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą.

Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Zula
    27 maja 2017 at 09:12

    Na jakie wymiary blachy to ciasto? I czy galaretkę dodajemy tężejącą ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      27 maja 2017 at 09:29

      Kochana blacha jest podana w przepiie – u mnie bylo to 24×28 ( taka srednia, kwadratowa )
      Galaretkę dodajemy w formie proszku, absolutnie nie trzeba jej rozrabiać wczesniej :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress