CIASTO KRUCHE Z KREMEM BUDYNIOWYM, AGRESTEM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Agrest – jedni go kochają, inni nienawidzą ;)

Ja lubię, a to dlatego, że na myśl przywodzi mi fajne wspomnienia z dzieciństwa.

Obok starej szopy mojego dziadka mieliśmy wielki krzak agrestu i mnóstwo drzew akacjowych. lubiłam się tam bawić  chować.

Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem.

Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką.

Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( blacha 22 x 26 cm )

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 3 szkl

* proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka

* cukier puder – 0,5 szkl

* masło min. 82% – 220 g

* żółtko – 4 szt

* gęsta, kwaśna śmietana – 2 łyżki

KRUSZONKA:

* masło – 125 g

* mąka pszenna – 3/4 szkl

* płatki migdałów – 0,5 szkl

* mąka migdałowa 0 1/3 szkl

* cukier – 0,5 szkl

MASA:

* budyń śmietankowy – 2 op 

* mleko 2% – 600 ml

* cukier – 3 łyżki

* agrest – ok. 2-3 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Masło roztapiamy, studzimy, mieszamy z mąką pszenną, mąką migdałową , płatkami migdałów oraz cukrem – miksujemy / wyrabiamy, odstawiamy.

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy na kruszonkę.

Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto.

Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy.

MASA:

Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach.

Pieczemy ok. 60 minut / 180C bez termoobiegu ( w razie potrzeby dopiekamy ok. 10 minut ).

Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress