WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką

Z wiśniami to jest tak, że jedni je kochają, a inni nienawidzą.

Ja do ich wielbicieli nie należę, ale za to ciasta z ich dodatkiem przyrządzam ogromną przyjemnością.

Dziś mam dla Was przepis na pyszny biszkopt pokryty kremem mascarpone, słodkimi wiśniowymi delicjami, wiśniami z syropu i owocową galaretką.

Takie ciasto, które na myśl przywodzi lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy!

Ciasto jest genialne!

Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę!

Smacznego!

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

BISZKOPT:

* duże jajko – 4 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

MASA:

* śmietana 30% – 250 ml
* mascarpone – 5 łyżek
* galaretka cytrynowa – 1 op

DODATKOWO:

* wiśniowe delicje – ok. 15 szt
* wiśnie ( mogą być z syropu ) – ok. 150 g
* gaaretka wiśniowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.

Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.

Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Ps. jeśli biszkopt wyszedł zbyt wysoki/gruby zostawiamy tylko jego 3/4 , resztę zjadamy ;)

MASA:

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy.

Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.

CAŁOŚĆ:

Na delikatnie schłodzoną masę wyciągamy delicje oraz wiśnie.

Zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress