GALETTE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM PIERNIKOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z ARONIĄ

Ostatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie.

Dziś przyszła pora na jego słodką wersję!

Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i karmelizowanymi, jesiennymi owocami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Ja dodałam śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami.

Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika z marką Kopernik. 

http://konkurs.kopernik.com.pl/

Trzymajcie mocno mocno kciuki!

 

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 1 op / 300 g

* pierniki Katarzynki – 5 szt

* pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt

* ricotta di buffala – 250 g

* owoce : śliwki, aronie, jeżyny – 2 garści

* cukier brązowy – 3 łyżki

DODATKOWO:

* pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę

* żółtko + cukier perlisty – do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pierniki siekamy, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę.

Wyciągamy na środek ciasta francuskiego, delikatnie rozsmarowujemy.

Układamy delikatnie przesmażone z cukrem owoce, ozdobnie zawijamy boki.

Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem perlistymi ( jest to gruby cukier, który nie roztapia się podczas pieczenia ).

Pieczemy ok. 35 minut / 190C ( na złoto ).

Podajemy na ciepło np. z gałką ulubionych lodów i kruszonką z piernika.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress