Ostatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie.
Dziś przyszła pora na jego słodką wersję!
Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i karmelizowanymi, jesiennymi owocami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Ja dodałam śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami.
Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika z marką Kopernik.
http://konkurs.kopernik.com.pl/
Trzymajcie mocno mocno kciuki!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 op / 300 g
* pierniki Katarzynki – 5 szt
* pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt
* ricotta di buffala – 250 g
* owoce : śliwki, aronie, jeżyny – 2 garści
* cukier brązowy – 3 łyżki
DODATKOWO:
* pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę
* żółtko + cukier perlisty – do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pierniki siekamy, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę.
Wyciągamy na środek ciasta francuskiego, delikatnie rozsmarowujemy.
Układamy delikatnie przesmażone z cukrem owoce, ozdobnie zawijamy boki.
Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem perlistymi ( jest to gruby cukier, który nie roztapia się podczas pieczenia ).
Pieczemy ok. 35 minut / 190C ( na złoto ).
Podajemy na ciepło np. z gałką ulubionych lodów i kruszonką z piernika.
Smacznego!
No Comments