Lepiej weźcie coś do przegryzania zanim zaczniecie przeglądać ten wpis, bo zapowiada się istny foodporn!
Prawdziwe, słodkie szaleństwo!
Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam obłędnego shake, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak “milion dolarów”.
http://konkurs.kopernik.com.pl/
Połączenie mleka kokosowego ze słodkimi bananami i toruńskimi piernikami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką.
Ślinka cieknie, prawda?!
Musicie to zrobić!
SKŁADNIKI:
( 1 słoik )
* pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt
* pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt
* duży, miękki banan – 1 szt
* mleko kokosowe – 200 ml
* miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka
DO DEKORACJI:
* mleczna czekolada ( roztopiona ) – do oblania ścianek słoiczka
* donut z cukrem – przepis na dole
* beza wloska – przepis na dole
* pierniczki uszatki – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ścianki słoiczka oblewamy roztopioną mleczną czekoladą, chłodzimy.
Zimne mleko kokosowe miksujemy na gładko z bananem, miodem i pierniczkami, wlewamy do słoiczka ( możemy dodać kruszony lód! ).
Dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem, dodajemy słodkiego donuta, dokorujemy kruszonką pierniczkową i wypijamy do dna!
BEZA WŁOSKA:
SKŁADNIKI:
* drobny cukier – 150 g
* białko z jaj rozm. M – 2 szt
* woda – 30 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )
W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.
Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)
Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.
Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza ie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista.
DONUTY:
( ok. 7 szt )
* mleko – 65 ml
* żółtka – 1 szt
* jajko – 1 szt
* cukier – 30 g
* cukier waniliowy – 1 op
* masło – 25 g
* rum – 1 łyżka
* drożdże – 20 g
* olej do smażenia – ok. 500 ml

No Comments