CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ

Lubicie ciastka WZ? Ja bardzo!

Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami!

Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy.

Zróbcie, a nie pożałujecie!

Daję słowo!

SKŁADNIKI:

( 22×28 )

CZEKOLADOWY BISZKOPT:

* jajka – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 2/3 szkl
* kakao – 1 czubata łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta

KREM:

* mascarpone – 350 g
* śmietana 36% – 500 ml
* cukier puder – 3 łyzki

DODATKOWO:

* galaretka truskawkowa – 2 op
* czekolada – 5 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy na blachę, odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ).

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku miksując na najmniejszych obrotach.

Do puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut.

Po tym czasie wrzucamy o podłogę, studzimy i kroimy na 2 blaty.

KREM MASCARPONE:

Serek i śmietankę wkładamy do miski, miksujemy na gęsty, dobrze ubity krem,

Ok. 1/3 wykładamy na biszkopt, wyrównujemy a następnie układamy pokrojoną w kostkę galaretkę.

Przykrywamy pozostałym kremem, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy i wkładamy do lodówki.

Posypujemy cukrem pudrem i tartą czekoladą i zajadamy!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress