RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI I CHRUPIĄCYMI KREWETKAMI PANKO

Dawno nie zabierałam Was w żadną kulinarną podróż, więc dziś najwyższa pora!

Walizki spakowane i wsiadamy w samolot do Tajlandii.

Dziś mam dla Was przepis inspirowany tajskim daniem Kho Phat Kung czyli ryż smażony z krewetkami.

Ja danie wzbogaciłam o pyszne warzywa i chrupiące orzechy nerkowca.

Danie łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega pyszne!

 

SKŁADNIKI:

* tajski ryż jaśminowy – 400 g

* świeże, oczyszczone krewetki – 200 g

* japoński chleb tarty Panko – 1 garść

* pomidor – 2 szt

* czerwona,żółta i zielona papryka – po 0,5 szt

* mini kukurydza – 5 szt

* biała cebula – 1 szt

*  czosnek – 3 ząbki

* jajko – 1 szt

* świeża kolendra – 1 gałązka

* brązowy cukier ( lub cukier kokosowy ) – 1 łyżka

* olej chili – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tajski ryż gotujemy al dente ( jeśli mamy czas najlepiej robić to na parze ).

Oczyszczone krewetki odrobinę solimy panierujemy w panko.

Papryki oraz pomidory kroimy w kostkę, kukurydzę w plastry.

W woku rozgrzewamy olej chili, podsmażamy posiekany cebulę, dodajemy czosnek.

Wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy brązowy cukier, przesmażamy kilka minut a warzywa zmiękną.

 

Dodajemy ryż i posiekane orzechy, chwilkę przesmażamy, odsuwamy go na bok woka, na środek wbijamy jajko i mieszamy tak, żeby powstała jajecznica.

  

Kiedy jajko się usmaży mieszamy wszystko razem a wok zdejmujemy z ognia.

Podajemy z usmażonymi na chrupiąco krewetkami.

Smacznego!

  

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym SlodkoKwasny.com

Sklepem internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami!

Warto zobaczyć, bo znajdziecie tam prawdziwe azjatyckie cuda!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress