Dawno nie zabierałam Was w żadną kulinarną podróż, więc dziś najwyższa pora!
Walizki spakowane i wsiadamy w samolot do Tajlandii.
Dziś mam dla Was przepis inspirowany tajskim daniem Kho Phat Kung czyli ryż smażony z krewetkami.
Ja danie wzbogaciłam o pyszne warzywa i chrupiące orzechy nerkowca.
Danie łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega pyszne!
SKŁADNIKI:
* tajski ryż jaśminowy – 400 g
* świeże, oczyszczone krewetki – 200 g
* japoński chleb tarty Panko – 1 garść
* pomidor – 2 szt
* czerwona,żółta i zielona papryka – po 0,5 szt
* mini kukurydza – 5 szt
* biała cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* jajko – 1 szt
* świeża kolendra – 1 gałązka
* brązowy cukier ( lub cukier kokosowy ) – 1 łyżka
* olej chili – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tajski ryż gotujemy al dente ( jeśli mamy czas najlepiej robić to na parze ).
Oczyszczone krewetki odrobinę solimy panierujemy w panko.
Papryki oraz pomidory kroimy w kostkę, kukurydzę w plastry.
W woku rozgrzewamy olej chili, podsmażamy posiekany cebulę, dodajemy czosnek.
Wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy brązowy cukier, przesmażamy kilka minut a warzywa zmiękną.
Dodajemy ryż i posiekane orzechy, chwilkę przesmażamy, odsuwamy go na bok woka, na środek wbijamy jajko i mieszamy tak, żeby powstała jajecznica.
Kiedy jajko się usmaży mieszamy wszystko razem a wok zdejmujemy z ognia.
Podajemy z usmażonymi na chrupiąco krewetkami.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym SlodkoKwasny.com
Sklepem internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami!
Warto zobaczyć, bo znajdziecie tam prawdziwe azjatyckie cuda!
No Comments