BROWNIE KAWOWE Z INKĄ I MUSEM CZEKOLADOWYM

Dziś będzie słodko i czekoladowo – czyli tak jak lubię najbardziej!

Zainspirowana kawą INKA i moim ostatnim szkoleniem cukierniczym postanowiłam przygotować przepyszne, wilgotne brownie z dodatkiem kawy i oblane obłędnym ganachem czekoladowym z likierem pomarańczowym.

Wyszło coś fantastycznego!

Smaki idealnie się ze sobą komponują i tworzą deser, ktoremu żaden łasuch się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie a później dajcie znać jak smakowało!

  

SKŁADNIKI:

BROWNIE:

* maslo – 125 g

* cukier – 150 g

* brązowy cukier – 100 g

* czekolada mleczna – 120 g

* kawa INKA klasyczna  – 1 czubata łyżka

* miód – 1 łyżka

* jajko – 2 szt

* mąka pszenna – 75 g

* ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

* kakao –  2 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ( płaska )

GANACHE:

* czekolada mleczna  – 250 g

* masło – 100 g

* kawa INKA klasyczna – 1 łyżeczka

* mleko skondensowane – 225 ml

* likier pomarańczowy – 3-4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BROWNIE:

Masło, cukier, miód i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli, studzimy.

Jajka ucieramy z wanilią, dodajemy masę czekoladową, mieszamy.

Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, kawą INKA i proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Wylewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 20 minut / 180C, studzimy.

GANACHE:

Czekoladę, masło i kawę INKA roztapiamy w kąpieli. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane oraz likier, mieszamy, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Po wystudzeniu masy zalewamy schłodzone ciasto, wstawiamy na noc do lodówki.

Podajemy udekorowane np. kruszonką z zielonych pistacji i kandyzowanymi pomarańczami.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką INKA.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress