DIAMANTOWE KULE – MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MARACUJĄ NA KRUCHYM KARMELOWYM CIASTECZKU

Jestem totalnie, ale to totalnie zakochana w mono deserach!

Najchętniej nie wychodziłabym z kuchni tylko tworzyła te male, pyszne słodkości, które wyglądają jak dzieła sztuki.

Na razie się uczę, więc do mistrzostwa jeszcze bardzo bardzo długa droga, ale wiem, ze będę nią dumnie kroczyć!

Zainspirowana nowym słodkim konkursem „Złocista kuchnia Diamant” przygotowałam fantastyczne desery składające się z kilku obłędnych warstw.

Chrupiące karmelowe ciasteczko pokryte obłędnym musem z białej czekolady z maracują i lśniącym mirror glaze tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.

Całość wieńczy czekoladowy plaster miodu i szczypta brązowego cukru.

Ten deser to prawdziwa poezja smaków!

Koniecznie spróbujcie!

   

SKŁADNIKI:

( 6 szt ) 

KARMELOWE CIASTECZKA:

* miękkie masło – 100 g

* cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara DIAMANT – 100 g

* golden syrup – 1 łyżeczka

*  mąka pszenna – 150 g

* soda oczyszczona – 1 plaska łyżeczka

MUS  Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MARACUI:

* śmietana 36% – 125 g

* puree z maracui – 125 g

* biała czekolada – 300 g

* żelatyna – 10 g

* śmietana 26% ubita – 500 g

MIRROR GLAZE:

* woda – 50 g

* cukier – 100 g

* glukoza – 100 g

* śmietana 36% – 65 g

* żelatyna – 7 g

* woda – 35 g

* biała czekolada – 100 g

* biały barwnik

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KARMELOWE CIASTECZKA:

Masło ucieramy z cukrem na masę, dodajemy golden syrup oraz mąkę przesianą z sodą – miksujemy.

Dzielimy na 2 części tworząc kule, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy palcami i pieczemy o. 15 -18 minut w 175C.

Upieczone wyjmujemy, wycinamy okręgi i ponownie wkładamy do piekarnika – zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MARACUI:

Śmietanę gotujemy z puree z maracui, zalewamy białą czekoladę, dodajemy rozrobioną żelatynę – bardzo dokładnie mieszamy ( miksujemy ). Studzimy.

Po wystudzeniu dodajemy ubitą śmietanę.

MIRROR GLAZE:

50 g wody, cukier i glukozę gotujemy.

Śmietanę gotujemy, dodajemy żelatynę ( nie gotujemy ponownie! ).

Wszystko razem łączymy, zalewamy czekoladę, dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Foliujemy ( by nie wyschło ), odstawiamy.

CAŁOŚĆ:

Do silikonowych foremek wlewamy mus z białej czekolady i maracui, przykrywamy okrągłym karmelowym ciasteczkiem, mrozimy przez noc.

Po zamrożeniu oblewamy podgrzanym białym mirror glaze.

Dekorujemy białą czekoladą i szczyptą cukru trzcinowego.

Smacznego!



#cukiertrzcinowy

#syroptrzcinowy

#diamant

 

Złocista Kuchnia Diamant

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress