CHRUPIĄCE JOGURTOWE OPONKI

Oponki, pączki i faworki to słodkie wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Tłustym Czwartek.

A przecież tak wcale być nie musi!

Zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella  ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne jogurtowe oponki z dodatkiem kakaowych płatków w środku i tych klasycznych – na zewnątrz.

Słodyczy dodaje pyszny królewski lukier.

Takie jogurtowe oponki są błyskawiczne do zrobienia i świetnie będą współgrać rano z ulubioną kawką!

Sprawdzone! Polecam!

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały!

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 220 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier – 50 g

* jogurt naturalny – 4 łyżki ( czubate )

* olej – 4 łyżki

* tłuszcz do smażenia

* płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód – 2 garści

* płatki Lubella Corn Flakes klasyczne – 1 garść

* lukier ( białko, cukier puder, sok z cytryny )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny i olej.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Wrzucamy płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód i jeszcze raz mieszamy.

Podsypujemy mąką ( by się nie kleiły ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.

Za pomocą szklanki wycinamy koła, a za pomocą kieliszka dziurkę w środku.

Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Lukrujemy i posypujemy posiekanymi płatkami Lubella Corn Flakes Klasyczne.

Smacznego!


SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress