CHRUPIĄCE JOGURTOWE OPONKI

Oponki, pączki i faworki to słodkie wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Tłustym Czwartek.

A przecież tak wcale być nie musi!

Zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella  ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne jogurtowe oponki z dodatkiem kakaowych płatków w środku i tych klasycznych – na zewnątrz.

Słodyczy dodaje pyszny królewski lukier.

Takie jogurtowe oponki są błyskawiczne do zrobienia i świetnie będą współgrać rano z ulubioną kawką!

Sprawdzone! Polecam!

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały!

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 220 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier – 50 g

* jogurt naturalny – 4 łyżki ( czubate )

* olej – 4 łyżki

* tłuszcz do smażenia

* płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód – 2 garści

* płatki Lubella Corn Flakes klasyczne – 1 garść

* lukier ( białko, cukier puder, sok z cytryny )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny i olej.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Wrzucamy płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód i jeszcze raz mieszamy.

Podsypujemy mąką ( by się nie kleiły ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.

Za pomocą szklanki wycinamy koła, a za pomocą kieliszka dziurkę w środku.

Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Lukrujemy i posypujemy posiekanymi płatkami Lubella Corn Flakes Klasyczne.

Smacznego!


SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress