Oponki, pączki i faworki to słodkie wypieki, które najbardziej kojarzą nam się z Tłustym Czwartek.
A przecież tak wcale być nie musi!
Zainspirowana konkursem śniadaniowym z płatkami Lubella ( „Siła zbóż na Dzień Dobry” ) przygotowałam dla Was przepyszne jogurtowe oponki z dodatkiem kakaowych płatków w środku i tych klasycznych – na zewnątrz.
Słodyczy dodaje pyszny królewski lukier.
Takie jogurtowe oponki są błyskawiczne do zrobienia i świetnie będą współgrać rano z ulubioną kawką!
Sprawdzone! Polecam!
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowały!
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
SKŁADNIKI :
* mąka pszenna – 220 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 50 g
* jogurt naturalny – 4 łyżki ( czubate )
* olej – 4 łyżki
* tłuszcz do smażenia
* płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód – 2 garści
* płatki Lubella Corn Flakes klasyczne – 1 garść
* lukier ( białko, cukier puder, sok z cytryny )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jogurt naturalny i olej.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Wrzucamy płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód i jeszcze raz mieszamy.
Podsypujemy mąką ( by się nie kleiły ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.
Za pomocą szklanki wycinamy koła, a za pomocą kieliszka dziurkę w środku.
Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Lukrujemy i posypujemy posiekanymi płatkami Lubella Corn Flakes Klasyczne.
Smacznego!
No Comments