SEROWO-KAWOWE CIASTO Z INKĄ – bez pieczenia!

Wielkimi ( a nawet olbrzymimi! ) krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie do głowy wpada coraz więcej przepisów na świąteczne smakołyki!

Serniki, pierniki, makowce, szarlotki i inne specjały w świątecznym wydaniu gości będą na suto zastawionych stołach.

Zainspirowana moją ukochaną kawą INKA przygotowałam dla Was jeszcze jeden smakołyk, który może zagościć nie tylko na Waszym świątecznym albo noworocznym stole!

Pyszne ciasto serowo-kawowe na biszkoptach, bez pieczenia.

Niesamowicie łatwe do zrobienia, szybkie i pyszne!

Swoim smakiem przypomina moje ukochane tiramisu i jest idealny dodatkiem do filiżanki ulubionej INKI.

Wielbiciele tych smaków ( a i wszystkich łakoci! ) będą zachwyceni!

Spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

* okrągłe biszkopty – 2 op

* masło – 200 g

* żółtko – 3 szt

* cukier puder – 4 łyżki

* mleko w proszku – 2 szkl

* ser biały 3-razy mielony – 500 g

* żelatyna – 3 łyżki

* kawa INKA klasyczna – 3 łyżki + do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kawę INKA zalewamy 1 szkl gorącej wody, dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) zimnej wody , dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Przed dodaniem o masy podgrzewamy.

Blachę ( u mnie 20×24 ) wykładamy folią spożywczą, układamy zanurzane w kawie biszkopty.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masło, a następnie łyżka po łyżce dodajemy ser biały i wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.

Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.

Połowę masy wylewamy na biszkopty, przykrywamy drugą warstwą namoczonych w kawie biszkoptów, zalewamy resztą masy i przykrywamy resztą ciastek.

Posypujemy jeszcze odrobiną kawy.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej całą noc ).

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z kawą INKA.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress