PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej!

Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera.

Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej!

Smakują niesamowicie!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 500 g

* świeże drożdże – 25 g

* mleko – 500 ml

* olej – 60 ml

* jajko – 1 szt ( + 1 do posmarowania )

*  cukier – 1 łyżka

* sól – 1 łyżeczka

NADZIENIE:

* czerwona soczewica – ok. 200 g

* grzyby ( u mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone ) – ok. 250 g

* duża cebula – 2 szt

* ser GOUDA Serenada – 300 g

* masło klarowane

* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ZACZYN:

CIASTO:

Drożdże mieszamy  z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto.

Odstawiamy przykrytye na ok. godzinę – ciasto musi podwoić objętość.

FARSZ:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli – do miękkości.

Mieszamy z soczewicą, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3-4 paski.

Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C.

Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ola
    3 czerwca 2018 at 08:03

    Muszę spróbować, smakowicie wygląda ;-)))

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress