SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI – MUFFINKI + KONKURS!

Chłodne, zimowe wieczory uwielbiam spędzać w domu, pod ciepłym kocykiem oglądając ulubiony ( najchętniej komedie romantyczne! ) film i popijając ulubione wino.

A jak jest wino – to musi być też coś pysznego do tego wina.

Ostatnio w moje ręce trafiło kilka Win Casillero del Diablo  i to właśnie jedno z nich wybrałam na ten wieczór i przygotowałam genialne muffiny z malinami inspirowane ukochanym sernikobrownie.

Niesamowicie delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe przełamane kwasowością malin i delikatnością sera.

Taki prawdziwy czekoladowy obłęd!

Z całą pewnością zrobi furorę zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. ja zdecydowałam się na Wino Casillero del Diablo Carmenere – czerwone, wytrawne, z aromatem leśnych owoców, kawy, śliwek,czarnych jagód oraz przypraw.

Mimo, iż panuje przekonanie, że wytrawne, czerwone wina są tylko do dań obiadowych, to tutaj w połączeniu z deserem sprawdziło się doskonale!

A może Wy kochacie wina albo chcecie poznać sztukę Food&Wine Pairingu, czyli dobierania win do potraw?

Jeśli tak to czeka na Was niespodzianka – konkurs z nagrodami!

Zwycięzcy zostaną zaproszeni na genialne i pyszne warsztaty ze znanym i niesamowicie lubianym Grzegorzem Łapanowskim!

( Ps. Grześka zam osobiście i jest to kucharz, który zaraża cudowna energią i poczuciem humoru! ).

Oprócz warsztatów na zwycięzców czekają profesjonalne noże szefa kuchni, patelnie, książki oraz akcesoria do wina!

Po szczegóły zaglądnijcie TUTAJ.

SKŁADNIKI:

( 10 szt )

MASA CZEKOLADOWA:

* masło – 50 g

* kakao – 20 g

* brązowy cukier – 60 g

* jajko – 1 szt

* powidła śliwkowe lub dżem truskawkowy – 2 łyżki

* mąka pszenna – 50 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA SEROWA:

* ser biały 3xmielony – 100 g

* cukier – 2 łyżki

* białko – 1 szt

* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

+ maliny i kawałki czekolady

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku roztapiamy masło  dodajemy kakao, zagotowujemy.

Odstawiamy, dodajemy powidła lub dżem, cukier, jajko oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy.

Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem.

Papilotki napełniamy do połowy masą czekoladową, dodajemy masę serową, układamy maliny i kawałki czekolady.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 C.

Smacznego!

Ps. podajemy oczywiście z proponowanym przeze mnie winem!

W ofercie Casillero Del Diablo znajdziemy jeszcze m.in.:

Casillero del Diablo – Sauvignon Blanc – wino wytrawne, białe, o aromacie cytrusów, gruszek i limonki.

Idealne do dań z owocami morza lub warzywami.

Casillero del Diablo – Late Harvest – wino białe, słodkie, o aromacie owoców tropikalnych, miodu i brzoskwiń

Idealne do niebieskich serów pleśniowych, owoców czy też deserów.

`

Casillero del Diablo – Chardonnay – wino wytrawne, białe, o aromacie ananasa, brzoskwiń, orzechów, gruszek i pieczywa.

Idealne do ryb, owoców morza i białego mięsa.

Casillero del Diablo – Cabernet Sauvignon – wino wytrawne, czerwone, o aromacie jagód, śliwek, suszonych owoców i wanilii.

Idealne do jagnięciny czerwonych mięs, dojrzałych serów i potraw na bazie ziół. 

 

   

 

Wpis powstał we współpracy z marką

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Sylwia.
    19 lutego 2018 at 10:58

    Ile miało być cukru? Bo albo cyferkę wcięło, albo to wersja fit ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 lutego 2018 at 11:03

      hehehehehe Takie fit jak wszystko u mnie :D
      Już poprawilam Kochana , dzięki za czujność :D

  • Reply
    jiulanni
    19 lutego 2018 at 23:18

    Białko do sera ubijamy? I mieszamy składniki łyżką czy mikserem?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 lutego 2018 at 00:01

      Nie , nigdzie nie pisałam u obijaniu białek.
      Mieszamy azem wszystkie składniki – możemy to zrobić mikserem, trzepaczką lub ręcznie.

  • Reply
    Kasia
    23 lutego 2018 at 14:35

    A co jeśli chciałabym dodać Danio zamiast sera zwykłego i zmielonego? Da się? :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress