Ostatnio w mojej kuchni dość często gościło ciasto francuskie!
A to w przypadku przepysznej Tarty serowej z jabłkami …. a to w przypadku Tarty z kaszą … czy też właśnie w przypadku ciasteczek!
I to właśnie na ciasteczka mam dla Was dziś przepis.
Przepyszne, chrupiące , wypełnione po brzegi pysznym, słodkim serkiem o kokosowym smaku – bardzo łatwe i szybkie do zrobienia!
Idealne do popołudniowej kawki czy też pochrupania przed tv podczas ulubionego serialu!
Zróbcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 arkusz
* mascarpone – 100 g
* ser biały 2 x mielony – 100 g
* cukier puder – 4 łyżki
* kokos – 4 łyżki
* jajko – do posmarowania
* cukier – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty.
Serek mascarpone miksujemy z twarogiem oraz cukrem i kokosem ( w razie potrzeby dodajemy więcej cukru ).
Na każdy płatek ciasta francuskiego układamy porcję nadzienia, zamykamy i sklejamy jak pierożki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem= i posypujemy szczyptą cukru.
Wkładamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na ok. 15 minut ( do zezłocenia ).
Zajadamy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
No Comments