ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska

Tak jak Wam pisałam ostatnio – mój urlop w Egipcie napełnił głowę masą pysznych pomysłów inspirowanych kuchnią arabską.

Nie tylko na pyszne dania z ciecierzycy i soczewicy, ale też na słodkości.

Bo bez słodkości to się nie obejdzie!

 

Dziś mam dla Was przepis na ATAIF – pyszne, małe placuszki/naleśniki ze słodkim nadzieniem.

Domowe gospodynie mają kilka sposobów na ich przyrządzanie – jedne używają drożdży, inne robią na semolinie, a jeszcze inne z proszkiem do pieczenia.

Absolutnie nie będę Wam sugerować, który sposób jest najlepszy, ale jedynie zasugeruję: zróbcie, bo warto!

Są przepyszne!

Ja swoje nadziałam kremem budyniowym i prażonymi orzechami.

Następnym razem spróbuję też pistacjowej wersji!

Polecam!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 szkl

* mąka pełnoziarnista – 0,5 skl

* świeże drożdże – 13 g

* cukier – 1 lyżka

* mleko tluste – ok. 200 ml

* woda – ok. 180 ml

KREM:

* mleko tłuste – 1 szkl

* skrobia kukurydziana – 3 łyżki

* cukier – 2-3 łyżki

* wanilia ( ziarna )

* woda różana – 1 łyżka ( można pominąć )

* ulubione orzechy 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut.

Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.

Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka.

Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce

Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni.

Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ).

Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress