LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI

Ktoś nie lubi ciasta drożdżowego?

Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie?

Koniec z tymi obawami!

Każdy, kto spróbował choć raz zrobić to leniwe – pozostaje mu wierny na zawsze!

Ciacho jest genialne!

Udaje się zawsze!

Rośnie cudownie!

Jest nieziemsko pyszne i mega puszyste!

No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki!

Świetnie będzie smakowało z sezonowymi owocami, rodzynkami, żurawiną, a nawet solo!

Dziś zrobiłam z borówkami!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

( blacha 24×26 cm )

CIASTO :

* drożdże świeże – 50 g

*  cukier – 1 szkl

*  cukier waniliowy – 1 łyżka

*  olej – 0,5 szkl

*  zimne mleko – 0,5 szkl

*  jajka rozbełtane – 3 szt

*  mąka – 2,5 szkl

* borówki / jagody

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem.

Dodajemy rozbełtane jajka, zasypujemy mąką.

Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej! ).

Po tym czasie mieszamy łyżką, wylewamy na blachę, posypujemy borówkami.

Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress