Ktoś nie lubi ciasta drożdżowego?
Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie?
Koniec z tymi obawami!
Każdy, kto spróbował choć raz zrobić to leniwe – pozostaje mu wierny na zawsze!
Ciacho jest genialne!
Udaje się zawsze!
Rośnie cudownie!
Jest nieziemsko pyszne i mega puszyste!
No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki!
Świetnie będzie smakowało z sezonowymi owocami, rodzynkami, żurawiną, a nawet solo!
Dziś zrobiłam z borówkami!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×26 cm )
CIASTO :
* drożdże świeże – 50 g
* cukier – 1 szkl
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* olej – 0,5 szkl
* zimne mleko – 0,5 szkl
* jajka rozbełtane – 3 szt
* mąka – 2,5 szkl
* borówki / jagody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem.
Dodajemy rozbełtane jajka, zasypujemy mąką.
Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej! ).
Po tym czasie mieszamy łyżką, wylewamy na blachę, posypujemy borówkami.
Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut.
Smacznego!
No Comments