CIASTO MARCHEWKOWE Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI

Lubicie ciasto marchewkowe?

Ja bardzo!

Zarówno takie „solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone.

Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego!

Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach!

Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę!

Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

( tortownica 24cm )

* starta marchew – 2 szkl

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* duże jajka – 3 szt

* olej – 1 szkl

* cukier – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* soda – 1 łyżeczka

* cynamon – 1 czubata łyżeczka

* przyprawa do piernika – 1 szczypta

* cukier waniliowy – 1 łyżka

* sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

* gruszki – 2 szt

* mix: suszone morele, żurawina, orzechy

* miód – 1 łyżka


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Marchewkę ścieramy na małych oczkach.

Jajka ubijamy z cukrami przez ok. 3 minuty, po czym powoli wlewamy olej.

Dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą do piernika – cały czas miksujemy.

Wrzucamy marchewkę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy wydrążone gruszki.

Do wnętrz wkładamy posiekane suszone owoce i orzechy, dodajemy po odrobinie miodu i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 55-60 minut ( do suchego patyczka ).

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress