BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE

Rozgośćcie się i usiądźcie wygodnie, bo znów pędzimy do Włoch – Mediolan wzywa!

Na czym polegać będzie pierwsza część konkursu PASTA WORLD CHAMPIONSHIP 2018 w Mediolanie pisałam Wam ostatnio ( tutaj! ).

O drugiej opowiem Wam dziś!

Druga część konkursu nosi nazwę MASTERS OF WELLBEING – co w tłumaczeniu na polski oznacza “mistrzowie dobrego samopoczucia”.

Do tego etapu przejdzie 9 kucharzy ( pamiętajcie, żeby mocno trzymać kciuki za Pawła! ), którzy zwyciężą w pierwszy etapie i jeden uczestnik z tzn. “dziką kartą”.

Pozostali będą musieli pożegnać się z tytułem World Pasta Master i będą mogli już tylko kibicować swoim kolegom i koleżankom.

drugim etapie zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania na bazie składników, które znajdą w specjalnie przygotowanej na ten cel spiżarni.

Nie będą znali listy produktów wcześniej, więc trzeba będzie wykazać się refleksem i kreatywnością.

Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe.

Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego – oczywiście marki BARILLA.

Jak uczestnicy sobie poradzą z tym zadaniem?

Przekonamy się już 25 października w Mediolanie!

Ależ jestem ciekawa co tam się będzie działo!

Ps. ja też podjęłam wyzwanie!

Absolutnie nie po to, by  wystartować w konkursie, ale po to, by zjeść przepyszny obiad ze zdrowych, wartościowych produktów.

Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Spróbujcie i Wy!

 

SKŁADNIKI:

* bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g

* krewetki – 150 g

* białe wino – 100 ml

* cukinia – 1 szt

* mleko kokosowe – 100 ml

* świeża pietruszka

* sól

* pieprz

* chili

* czosnek – 2 ząbki

* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie.

Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną cukinię.

Gdy będzie miękka wrzucamy oczyszczone krewetki, smażymy kilka minut cały czas mieszając.

Wlewamy białe wino, redukujemy dolewamy mleko kokosowe.

Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

Podajemy gorące!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress