BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami

Uwielbiam gotować sezonowo!

Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu.

Wiosną w mojej kuchni królują szparagi, latem – cukinia i pomidory z ogródka, jesienią grzyby, a zimy nie wyobrażam sobie bez ukochanej dyni.

Też tak macie?

Dziś razem z marką BARILLA zabieram Was znów do Włoch – tym razem spędzimy tam cały rok!

Przygotowałam dla Was aż 4 makaronowe, pyszne przepisy inspirowane sezonowością!

Każdy inny, każdy pyszny, każdy pełen dodatków, które znajdziemy na targach o danej porze roku.

Mam nadzieję, że zainspirują Was do stworzenia we własnej kuchni czegoś pysznego!

Spróbujcie!

WIOSNA

SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM W SOSIE CYTRYNOWYM

SKŁADNIKI:

* makaron Spaghetti Barilla – 300 g

* filet z łososia wędzony na zimno – 200 g

* koperek – 1 pęczek

* żółtko – 3 szt

* masło – 100 g

* skórka z cytryny – 2 łyżki

* sok z cytryny – 1 łyżka

* białe, wytrawne wino – 3 łyżki

* cukier – 1 łyżeczka

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaro gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Łososia kroimy na kawałki, koperek siekamy.

Na kąpieli wodnej ubijmy żółtka z solą, pieprzem, cukrem, skórką z cytryny, sokiem i białym winem.

Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę – ciągle mieszamy.

Wrzucamy koperek, doprawiamy do smaku – krem powinien zwiększyć swoją objętość.

Przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i łososia – wszystko razem mieszamy.

Podajemy na gorąco.

Smacznego!

LATO:

TAGLIATELLE Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

* makaron Tagliatelle Barilla

* świeże, miękkie pomidory + koktajlowe

* cebula – 1 szt

* czosnek – 2-3 ząbki

* ocet balsamiczny – 1 łyżka

* oliwa z oliwek

* cukier

* świeże lub suszone oregano

* świeża bazylia

* sól

* pieprz

+ ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron Tagliatelle Barilla gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy.

Dodajemy czosnek oraz drobno pokrojone pomidory.

Smażymy do momentu, aż pomidory się rozpadną ( w razie potrzeby blendujemy ), dorzucamy okrojone pomidory koktajlowe.

Doprawiamy octem balsamicznym i odrobiną cukru.

Dusimy na małym ogniu pd przykryciem ok. 10 minut ( sos ma być gęsty ).

Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.

Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie obtaczamy w sosie i podajemy na gorąco ze świeżo tartym serem.

JESIEŃ

BAVETTE Z RICOTTĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I BUŁKĄ TARTĄ

SKŁADNIKI:

* makaron Bavette Barilla -300 g

* orzechy włoskie – 100 g

* bułka tarta – 100 g

* ricotta di buffala – 5 łyżek

* czosnek – 3 ząbki

* oliwa z oliwek – ok. 100 ml

* sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.

Na patelni podsmażamy posiekany czosnek na oliwie, po chwili dodajemy bułkę tartą i cały czas mieszając rumienimy.

Wrzucamy posiekane orzechy włoskie, dodajmy odcedzony makaron ( z odrobiną wody ), doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy gorące z tartym parmezanem( lub Grana Padano ).

Smacznego!

ZIMA

PAPPARDELLE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

SKŁADNIKI:

* makaron Pappardelle Barilla – 300 g

* dynia np. hakkaido – 350 g

* szynka parmeńska – 4-5 plastrów

* cebula biała – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* śmietana 30% – ok. 200 ml

* świeży tymianek

* sól morska

* pieprz grubo mielony

* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obraną dynię kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.

Szynkę parmeńską podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i cebulę, przesmażamy.

Wrzucamy dynię oraz świeży tymianek, podgrzewamy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Wlewamy śmietanę, redukujemy kilka minut.

Dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy, delikatnie podgrzewamy.

Podajemy na gorąco ze świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress