HOTTEOK – słodkie koreańskie placuszki

Jak wiecie swoimi przepisami bardzo, ale to bardzo lubię nawiązywać do kuchni świata.

Dziś zapraszam Was do Korei ( tam jeszcze nie byliśmy! ) na genialne, słodkie placuszki Hotteok.

W Korei jest to rodzaj street foodu, czyli jedzenia sprzedawanego na szybko przy ulicy.

Geneza ich sięga jednak do Chin a nie Korei ( w XIX wieku Chiny wysłały do Korei swoich żołnierzy, którzy w późniejszym czasie tam się osiedlili przynosząc przy okazji wiele nowych pomysłów na pyszne potrawy ).

Pierwotna wersja z Chin była ostra, nie słodka, ale o dziwo zdecydowanie bardziej popularnymi stały się Hotteok na słodko.

Z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne.

Obficie wypełnione pysznym, gorącym nadzieniem z brązowego cukru, cynamonu i orzechów.

Prawdziwe niebo w gębie!

SKŁADNIKI:

( ok. 10-14 szt )

* mąka pszenna – 2 szkl ( o poj. 250 ml )

* letnia woda – 1 szkl

* suche drożdże – 2 łyżeczki

* sól – 1 szczypta

* cukier biały – 2 łyżki

* olej – 2 łyżki

NADZIENIE:

* brązowy cukier – 3/4 szkl

* cynamon – 2 łyżki

* orzechy ( np. włoskie ) – 1 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do miski wkładamy: biały cukier, wodę, drożdże, sól – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.

Zawijamy folią ( lub przykrywamy ściereczką ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy na kawałki i każdy wałkujemy na cieniutki placek.

Prażone orzechy siekamy ( lub mielimy ) z cukrem i cynamonem ),= porcjami kładziemy na ciasto i zamykamy dokładnie sklejając.

Każdy placuszek dokładnie spłaszczamy ( będą rosły podczas smażenia ).

Smażymy na rozgrzanym oleju – smażymy wolno, by w środku ni były surowe ).

Zajadamy!

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress