SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI ( warstwowa ) – idealny pomysł na Święta!

Święta bez śledzi to nie święta!

Ostatnio pokazywałam Wam przepis na pyszne śledzie curry z rodzynkami, a dziś zapraszam na równie pyszną sałatkę śledziową z buraczkami.

Połączenie pysznych śledzi SEKO z kolorowym pieprzem z pieczonymi buraczkami, ogórkiem konserwowym, cebulką i gotowanym jajkiem tworzy przepyszną całość, której w Święta Bożego Narodzenia ( no i po też! ) żaden łasuch się nie oprze.

Z przyjemnością skuszą się nawet ci, którzy wcześniej za śledziami nie przepadali ( a jak wiecie ja kiedyś do takich należałam! ).

Możemy ją podać w jednej misce ( również ułożoną warstwami ) albo w ozdobnych słoiczkach już podzieloną na porcje.

Tak podana prezentuje się elegancko i z całą pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Sałatka śledziowa z buraczkami jest świetnym pomysłem na każdą okazję!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 4-5 porcji )

* śledzik na okrągło z kolorowym pieprzem SEKO – 2 op

* cebula biała – 2 szt

* ogórki konserwowe – 5-6 szt

* ziemniaki – 4 szt

* buraki pieczone – 2 szt

* majonez – ilość wg. uznania

* jajko – 3 szt

* sól, pieprz

* świeży koperek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Śledzie SEKO z kolorowym pieprzem kroimy w drobną kostkę.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

Upieczone buraki, ogórki konserwowe, ugotowane ziemniaki, jajka ugotowane na twardo kroimy również w drobną kosteczkę ( im drobniejsza, tym sałatka wygodniejsza do jedzenia ).

Cebulę siekamy ( możemy ją sparzyć dodatkowo wrzątkiem – nie będzie wtedy aż ta piekąca ).

W naczynkach układamy warstwami:

– śledzie
– cebula
– majonez
– ogórki
– ziemniaki
– buraki
– majonez

Każda z warstwę delikatnie oprószamy pieprzem.

Wierzch posypujemy jajami.

Odstawiamy do „przegryzienia”

Smacznego!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO

Poniżej inne śledziowe przepisy, które może zainspirują Was nie tylko w te święta!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Eliza
    25 listopada 2020 at 18:36

    Do tej sałatki można dodać jeszcze ugotowaną (lub z puszki), dobrze odsączoną białą fasolę, a ogórki konserwowe zastąpić kiszonymi, albo z nich zrezygnować. Jajek nie ma. Taka sałatka pochodzi z Litwy, w mojej rodzinie ten przepis jest od ponad 100 lat! Tylko warstwy układa się inaczej- majonez jest na samym wierzchu, w dość grubej warstwie. Tuż pod nim warstwa startych buraczków, lekko odsączonych, . W szklanym naczyniu sok z buraka cieniutkimi stróżkami cudnie przenika całą sałatkę. Polecam tę wersję!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress