MUS CZEKOLADOWY Z SOLONYM KARMELEM

Karmel i czekolada? 

Połączenie idealne!

Tak idealne, że na samą myśl o rozpływającej się w ustach czekoladzie i ciagnącym karmelu  osrobiną soli mamy straszny ślinotok.

Dziś tą parę złączyłam w pysznym deserze i to była genialna decyzja!

Mus czekoladowy z dodatkiem solonego karmelu jest najlepszym musem czekoladowym jaki w życiu jadłam!

Nie można oderwać się od łyżki!

Chcesz jeszcze i jeszcze i jeszcze.

Smakuje fenomenalnie zarówno mocno schłodzony, jak i temperaturze pokojowej.

Jedzony odrazu po przygotowaniu jest bardziej kremem niż musem.

Musem staje się po schłodzeniu.

W obu wersjach to rawdziwy raj dla podniebienia.

Spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

( 3  porcje )

* mleczna czekolada – 180 g

* cukier – 70 g

* masło min. 82% – 50 g

* śmietana 36% słodka – 200 ml

* jajko – 4 szt

* sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozsypujemy cukier na patelni, dodajemy łyżkę wody, grzejemy aż zacznie się topić i będzie złoty ( nie mieszamy, tylko potrząsamy patelnią ).

Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, wlewamy kremówkę  i znów podgrzewając mieszamy, aż zrobi się kremowy karmel.

Solimy. Dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy. Studzimy, aż masa będzie letnia.

Dodajemy żółtka, mieszamy.

Dodajemy ubite na sztywno białka – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Przekładamy do naczynek, chłodzimy lub zajadamy od razu.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress