TARTALETKI Z CHRZANOWYM TWAROŻKIEM I ŚLEDZIEM – idealna przystawka na Święta!

To prawie już!

Święta Wielkanocne zbliżają się Wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej zaglądacie na bloga w poszukiwaniu pomysłów na ten szczególny czas!

Pomysłów nie tylko na słodkości!

Dzisiaj razem z marką SEKO przygotowałam dla Was pomysł na prostą i pyszną przystawkę do świątecznego obiadu.

Słone, kruche tartaletki wypełnione chrzanowym twarożkiem i genialnym śledziem, z dodatkiem pomidorów i mojego ukochanego koperku zachwycą największych łasuchów!

Pobudzą apetyt u każdego!

Ps. Beczka śledzi SEKO to marynowane filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry, w oleju rzepakowym, z dodatkiem cebuli.

Przygotujcie te tartaletki i Wy!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( ok. 20 tartaletek )

KRUCHE SPODY:

* mąka pszenna – 250 g

* masło – 125 g

* żółtko – 1 szt

* sól – 1 łyżeczka

* woda – 50 ml

DODATKOWO:

* Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550g SEKO – 1 op

* pomidory cherry – ok.200 g

* żółte pomidory – 3 szt

* świeży koper –  1 pęczek

* twarożek naturalny typu “kanapkowy” – 250 g

* chrzan – najlepiej świeży korzeń

* sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE SPODY:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wypiekamy ok. 20 minut w 180C. Studzimy.  

CAŁOŚĆ:

Twarożek ucieramy z tartym chrzanem – jego ilość zależy od naszych upodobań smakowych.

Uważajmy, by nie przesadzić!

Doprawiamy solą i pieprzem.

Nadziewamy wystudzone tartaletki.

Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, drobno siekamy, układamy na twarożku.

Dodajemy świeże pomidory i koper.

Oprószamy odrobiną pieprzu.

Prosto i pysznie!

Smacznego!

 

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress