BASBOUSA, BASBUSA, BASBOOSA – tradycyjne ciasto arabskie

Jak wiecie niedawno wróciłam ze swojej kolejnej podróży do krajów Arabskich ( tym razem zwiedzałam Synaj, a o swojej podróży pisałam już TUTAJ ).

Zainspirowana tą arabską podróżą przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na smakołyki prosto z Egiptu.

Razem z marką Kasia zapraszam na BASBOUSĘ ( zwaną również Basbusa lub Basboosa )  – ciasto popularne w krajach Bliskiego Wschodu, nie tylko w Egipcie.

Choć jak wiecie pewnie z moich wcześniejszych opowiadań słodycze to mocna strona Egiptu ( mocna i nieziemsko słodka! ).

Basbousa to ciasto, które jest niesamowicie proste do zrobienia, łatwe i szybkie. Nie sposób go zepsuć!

Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, jak gospodyń w domach.

Każda ma swój odmienny!

Ps. jak większość ciast Basbousa jest najchętniej jedzona w okresie Ramadanu, ale ma oczywiście też swoich zwolenników w codziennym menu. 

Ja przedstawię Wam swój ulubiony przepis, sprawdzony już kilka razy!

Gwarantuję, że Basbousa totalnie podbije Wasze serca!

Moje już podbiła kilka lat temu!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

CIASTO:

* mąka semolina – 370 g

* cukier drobny – 200 g

*  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kostka Kasia – 50 g

* wiórki kokosowe – 80 g

* jogurt gęsty naturalny – 300 g

* migdały blanszowane

SYROP:

* cukier – 1 szkl

* woda – 0,5 szkl

* woda różana – 1 łyżeczka ( można śmiało zamienić na wodę pomarańczową )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kasię rozpuszczamy, studzimy.

Semolinę mieszamy z cukrem.

Dodajemy Kasię, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i jogurt naturalny.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kroimy w romby.

W każdy romb wciskamy migdał.

Pieczemy ok. 40 minut w 170C.

SYROP:

Wodę gotujemy z cukrem i wodą różaną aż zgęstnieje na syrop. Delikatnie studzimy.

CAŁOŚĆ:

Syropem zalewamy jeszcze ciepłe ciasto.

Zajadamy!

Smacznego!

PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress