NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM – MEGA PUSZYSTE!

Z rabarbarem jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz nienawidzą!

Ja zdecydowanie należę do jego fanów i z utęsknieniem wypatruję sezonu rabarbarowego na krakowskim Starym Kleparzu.

Ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ciasta ucierane z rabarbarem, pyszne tarty, drożdżówki i rabarbar zapiekany np. pod owianą kruszonką – na samą myśl o tych smakołykach cieknie ślinka!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na najlepsze ucierane ciasto z rabarbarem.

Niesamowicie puszyste!

Zawsze się udaje!

Nigdy nie ma zakalca!

Sprawdzone setki razy!

Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój!

SKŁADNIKI:

( blacha 24×26 )

Na większą podwajamy składniki!

* mąka pszenna – 2,5 szkl

* jajko L – 2 szt

* olej roślinny – 0,5 szkl

* cukier – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* jogurt naturalny – 300 g

* rabarbar + cukier do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubijamy z cukrem na puch.

Dodajemy jogurt i olej, mieszamy.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko, krótko miksujemy.

Wylewamy na blachę, układamy pokrojony, oczyszczony rabarbar.

Posypujemy cukrem po całości.

Pieczemy ok. 50 minut w 175C bez termoobiegu ( do suchego patyczka ).

Smacznego!

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Natalka
    5 maja 2019 at 11:19

    Wygląda super ! Jogurt w temperaturze pokojowej czy ma być z lodówki?

  • Reply
    Natalka
    5 maja 2019 at 13:33

    Dzięki :* jest na mojej liście do zrobienia 😁ostatnio piekłam Twój kokosowy pleśniak rewelacja 😄

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:08

    A jednak wyszedł zakalec😄😄😄😄

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 maja 2019 at 12:09

      Jakie składniki zamieniłaś?
      Albo czy ucierałaś dłużej?

      BO NIGDY mi jeszcze nie wyszedł robiąc tak dokłądnie jak napisałam.

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:11

    Zrobiłam podwójna porcje. Jedynie co to jogurt nie był wyciagniety wcześniej z lodówki.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 maja 2019 at 12:13

      W przypadku ciast ucieranych zawsze muszą mieć temperaturę pokojową albo zbliżoną do pokojowej.

      Szkoda :( Bo ciacho naprawdę pyszne!

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:12

    Ucieralam tylko do połączenia składników.

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:13

    I tak zniknie hihi nawet zakalec jest dobry.

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:15

    Napewno spróbuję jeszcze raz.
    Pozdrawiam 😊

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress