TARTA Z KREMEM WANILIOWYM, CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ

Na drzewie już pięknie czerwienią się czereśnie, dlatego też postanowiłam część z nich wykorzystać do zrobienia mojej ulubionej tarty.

Delikatny, kruchy spód, obłędnie kremowa masa mascarpone, soczyste czereśnie i galaretka.

Takie niby banalne, typowe połączenie, a sprawia, że ciężko oderwać się  od talerza.

Tarta jest niezwykle łatwa i szybka!

Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę.

Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie.

Polecam!

  tarta z mascarpone , tarta z owocami , tarta lato , tarta z czeresniami , tarta z galaretka , ostra na slodko , sylwia ladyga (4)x

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* masło – 100 g

* mąka – 170 g

* cukier – 90 g

* żółtko – 1 szt

MASA:

* mascarpone – 250 g

* żółtko – 2 szt

* cukier – 2 łyżki

* laska wanilii – 1 szt

* skórka cytrynowa – 1 łyżka

DODATKOWO:

* czereśnie – ok. 200 g

* galaretka wiśniowa – 1 op

tarta z mascarpone , tarta z owocami , tarta lato , tarta z czeresniami , tarta z galaretka , ostra na slodko , sylwia ladyga (1)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty ( 26 cm ), pieczemy ok. 20 minut / 200 C.

MASA:

Żółtka ubijamy z cukrem , dodajemy ziarenka wanilii , skórkę cytrynową i mascarpone – mieszamy, wylewamy na wystudzony kruchy spód.

CAŁOŚĆ:

Na tarcie układamy wydrylowane czereśnie i zalewamy przygotowaną wcześniej, tężejącą galaretką.

Odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie u Alicji z bloga Wielki Apetyt :)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI
    17 marca 2016 at 00:04

    […] Ajj, jak ja dawno nie robiłam żadnej tarty! […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress