Uwielbiam te ciasteczka!
Są tak obłędnie kruche , że aż rozpadają się w dłoniach!
Niesamowicie kruche , niesamowicie pachnące cynamonem i niesamowicie pyszne!
Robi się je w błyskawiczny sposób i tak samo szybko znikają.
Piekąc je zainspirowałam się przepisem wygrzebanym gdzieś w starym, zrywanym kalendarzu.
Niesamowitego uroku dodaje im wzorek ze stempelków!
( Ciasteczka budyniowe ze stempelkami również Was kiedyś zachwyciły! )
Są fantastycznym pomysłem np. dla bliskiej osoby.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 250 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* soda – 0,5 łyżeczki
* cynamon – 1 łyżka
* miękkie masło – 100 g
* cukier brązowy – 100 g
* sok cytrynowy – 1 łyżka
* duże jajko + dodatkowe białko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem.
Dodajemy posiekane masło oraz jajko ( odrobinę białka zostawiamy do posmarowania ).
Dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy białkiem.
Dodatkowo możemy posypać jeszcze brązowym cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu – ja tak robię!
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.
Zajadamy!
5 komentarzy
Patrycja
13 listopada 2015 at 18:33Kochana masz chyba błąd przy posiekanym “jajku i jajku” :) Poza tym na pewno jutro zrobię! Pozdrawiam :)
Kasia
11 grudnia 2015 at 23:24Ciastka smakują naprawdę nieopisalnie dobrze – ale na stemplowanie się wgole nie nadają. One wyrastają trochę i zmieniają kształt, dla tego nie są idealne na stemple, bo wychodzą tak jak na twoim zdjęciu widać takie “rozmazane”. Ale bardzo dziękuję za wyśmienity przepis!
ROŻKI SEROWE Z CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI
21 marca 2016 at 11:02[…] I znów zapraszam na Was na pyszne ciasteczka! […]
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ - Deser W Słoiczku
1 kwietnia 2016 at 04:58[…] z kruchym ciastem, cynamonem, sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem […]
Anonim
8 grudnia 2016 at 09:38No a co z ty sokiem cytrynowym. Kiedy sie dodadje?