Dziś zabieram Was do Włoch na coś słodkiego.
Nie będzie klasycznego tiramisu, które wszyscy tak uwielbiamy, ale będzie coś fajnego do chrupania, a mianowicie Sprelle.
Są to słodkie, smażone przekąski idealne na drugie śniadanie albo sodki podwieczorek.
Robi się je błyskawicznie i niesamowicie uzależniają!
Gwarantuję, że będziecie chrupać jedno za drugim.
Świetnie smakują oprószone cukrem pudem albo np. moczone w gorącej czekoladzie.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 250 g
* cukier puder – 45 g
* miękkie masło – 17 g
* jajko – 2 szt
* wanilia – 1 laska
* smalec do smażenia
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę, cukier, masło, jajka, ziarenka wanilii i sol miksujemy ( np. hakiem ),przykrywamy folią, odstawiamy na ok. 30 minut.
Całość rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą radełka wycinamy ok. 3 cm paseczki.
Wrzucamy po kilka sztuk do bardzo mocno rozgrzanego smalcu i smażymy na rumiano.
Odsączamy na ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich różnego rodzaju radełka, ozdobne wycinaki, nożyki ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl
No Comments